Region

Koštunica podnosi ostavku na mjesto predsjednika DSS

BEOGRAD- Lider Demokratske stranke Srbije /DSS/ Vojislav Koštunica obavijestiće danas Predsjedništvo svoje stranke da podnosi neopozivu ostavku na mjestu predsjednika DSS-a, zbog neuspjeha na proteklim parlamentarnim izborima u Srbiji - pišu "Večernje novosti".

izvor: Tanjug

Prema informacijama ovog lista, bivši predsjednik SR Jugoslavije i premijer Srbije u dva mandata riješio je da se poslije velikog izbornog neuspjeha praktično povuče iz dnevno-političke arene i da prepusti čelo stranke, koju je osnovao 1992. godine.

Izvjesno je, kako se navodi, da će biti uvažen Koštuničin prijedlog da do nove vanredne izborne skupštine partijom rukovodi Aleksandar Popović, potpredsjednik DSS-a, koji je bio i kandidat za gradonačelnika Beograda.

Ako podnese ostavku, Koštunica će, poslije Mlađana Dinkića iz URS-a, biti drugi predsjednik jedne političke stranke u Srbiji koji je podnio ostavku na čelo svoje partije pošto nije uspjela da uđe u parlament Srbije na proteklim izborima.

Vojislav Koštunica jedan je od osnivača Demokratske stranke /DS/ 1989. godine i osnivač DSS, koji je kao kandidat DOS-a pobijedila Slobodana Miloševića /SPS/ na predsjedničkim izborima 24. septembra 2000. i postao predsjednik SR Jugoslavije.

Na funkciji predsjednika bio je do februara 2003. godine, a nakon vanrednih izbora u Srbiji izabran je za premijera Srbije, tokom čijeg mandata je prestala da postoji Državna zajednica Srbija i Crna Gora.

Koštunica je formirao Vladu Srbije 3. marta 2004. poslije parlamentarnih izbora održanih decembra 2003. godine.

Koštunica je po drugi put formirao Vladu Srbije 15. maja 2007. godine. Kada je došlo da protivpravnog proglašavanja jednostrane nezavisnosti Kosova i političkog spora u Vladi Srbije, Koštunica je donio odluku da vrati mandat narodu.

Poslije vanrednih parlamentarnih izbora održanih 11. maja 2008. godine Koštunica predvodi DSS kao opozicionu stranku.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog