Vijesti

Radnici nekadašnjih preduzeća traže svoja prava

TUZLA - Stotinjak radnika uništenih preduzeća iz Tuzlanskog kantona danas je ponovo protestovalo pred zgradom kantonalnog Tužilaštva i Suda u Tuzli.

izvor: Srna

Radnici "Dite", "Konjuha", "Polihema", "Poliolhema", Livnice čelika, hotela "Tuzla", "Rudar-investa", "Zine", "Grafopaka" i drugih tražili su od sudija i tužilaca da iz ladica izvade prijave o kriminalnoj privatizaciji i kriminalcima koji su u njoj učestvovali i počnu da rade posao za koji su plaćeni.

Radnici smatraju sudove i tužilaštvo saučesnicima u višegodišnjem kršenju njihovih prava, prenose federalni mediji.

Bivši radnici "Integra inžinjeringa" traže uvezivanje staža, neisplaćene plate i otpremnine, a pridružili su im se i radnici banovićkog "Rudarinvesta", koji je od prošle godine u stečaju. Na birou su, bez ikakvih naknada i - kako kažu - od stečaja ne očekuju mnogo, jer zakon o stečaju smatraju nakaradnim.

Radnici navode da su nerazumno dugi stečajani postupci jedan od najvećih problema, jer tokom njihovog trajanja radnici ostaju bez ikakvih prava, često uhvaćeni i u mrežu sprege advokata, stečajnih upravnika i, kako kažu, sudija i tužilaca.

Oni napominju da je samo jedan stečajni upravnik smijenjen zbog namjernog odugovlačenja postupka, ističući da se u sudovima samo primjenjuju zakonske procedure.

Učesnici protesta uputili su se u mirnu šetnju gradom, te došli pred sjedište kantonalne Skupštine. Od predsjednika Skupštine tražili su što hitnije imenovanje Vlade Tuzlanskog kantona.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog