BiH

Pripremljeni propisi za zaštitu potrošača

SARAJEVO- Agencija za bezbjednost hrane BiH, u saradnji sa nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta, pripremila je veliki broj propisa o hrani koji predstavljaju pravni osnov za zaštitu zdravlja potrošača, zaključeno je na sastanku direktora Agencije Sejada Mačkića i predsjednika Spoljnotrgovinske komore /STK/ BiH Ahmeta Egrlića.

izvor: Srna

Na današnjem sastanku u Mostaru zaključeno je da ti propisi predstavljaju osnov i za obezbjeđenje ravnopravnog položaja proizvođača iz BiH na domaćem i međunarodnom tržištu.

Iz Agencije za bezbjednost hrane BiH saopšteno je da su na sastanak pozvani nadležni organi na svim nivoima vlasti da u okviru svojih nadležnosti preduzmu mjere na implementaciji propisa o hrani kako bi bio omogućen nesmetan izvoz hrane iz BiH na tržište EU, ali i druga potencijalna tržišta u svijetu.

Službenici Agencije prezentovali su predstavnicima STK BiH zakonodavni okvir iz oblasti bezbjednosti hrane i najznačajnije aktivnosti Agencije na implementaciji donesenih propisa, kao što je priznavanje prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stonih voda, što je omogućilo domaćim proizvođačima ravnopravan pravni status sa uvoznicima vode i olakšalo im proceduru priznavanja njihovih voda na tržištima drugih zemalja.

Predstavnici STK BiH pružili su podršku ovim aktivnostima Agencije, a dogovoreno je da će radna grupa službenika dvije institucije izvršiti detaljnu analizu važećih propisa o hrani iz nadležnosti Agencije, predložiti eventualne izmjene i dopune, te iskazati potrebe za iniciranje i izradu novih propisa koji su neophodni za nesmetano funkcionisanje tržišta hrane.

Razmotren je i Prijedlog sporazuma o saradnji Agencije za bezbjednost hrane BiH i STK BiH koji će definisati okvir za međuinstitucionalnu saradnju, a sve s ciljem obezbjeđenja visokog nivoa zaštite zdravlja i interesa potrošača, kao i zaštite interesa subjekata u poslovanju sa hranom na domaćem i međunarodnom tržištu, navodi se u saopštenju.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog