EU integracije BiH

Sloboda medija ugrožena u izbornoj godini

Dugogodišnji prefosionalci u medijima zajednički ocjenjuju da su medijske slobode u Republici Srpskoj ugrožene. Situaciju je dodatno pogoršala lista organizacija objavljena u stranačkoj publikaciji Saveza nezavisnih socijaldemokrata „Rušenje Republike Srpske - teorija i tehnologija prevrata“ među kojim je i Frontal.

autor: Frontal 

Frontal je tražio ocjenu stanja medijskih sloboda od sagovonrika koji su svojim profesionlnanim angažmanom u medijima u Republici Srpskoj obilježili proteklu godinu. U tim intervjuima je istaknuto da će se u izbornoj godini ionako otežani uslovi za rad novinara pogoršati.

„Stanje u medijima u Republici Srpskoj, odnosno u cijeloj BiH  nikada nije bilo lošije, što  je poptpuno nelogično s obzirom na broj medija i ekspanziju novih elektronskih  medija,“ rekla je za Frontal Suzana Rađen Todorić, glavna urednica informativno-političkog programa BN televizije.

„Ovdje vlada filozofija `ko ovlada medijima taj će i  dobiti i izbore`. Upravo zbog te filozofije nema sumnje da se u toku 2014. godine mogu očekivati još veći pritisci na novinare i medijske kuće. Ostaje nam da vidimo kako će koja medijska kuća odgovoriti na te pritiske.“

Prema njenim riječima odgovor na pitanje zašto je to tako treba tražiti u teškoj ekonomskoj situaciji u zemlji  koja je veliki broj medija dovela na ivicu opstanka.

„Takva situacija dovela je do ekonomskog ucjenjivanja medijskih kuća kojima pokušavaju i uglavnom uspijevaju da ovladaju tajkunski i blisko povezani politički centri moći.“

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara BL tvrdi da je novinarstvo kao profesija na izuzetno niskim granama.

U intervjuu za Frontal je između ostalog naveo da novinari ne uživaju status koji bi trebalo da imaju u svakom društvu - da budu korektivni faktor.

„To potvrđuje i sama činjenica da novinari koji rade godinama i imaju iskustvo, reputaciju i dobre kontakte, budu primorani da zbog egzistencijalnih razloga prelaze u druge profesije“, rekao je Vukelić.

Prvi čovjek Kluba novinara BL, organizacije koje je u sastavu udruženja „BH novinari“ očekuje da će se zbog izbora pritisak na novinare pojačati.

„Izborna godina uvijek stavlja na ispit novinarski profesionalizam i etiku. Klub novinara BL će uskoro organizovati okrugli sto gdje ćemo ukazati na važnost profesionalizma u medijima. Pozvaćemo i političare i jasno iznijeti stav da pritiske nećemo tolerisati“

Fridom Haus - BiH djelimično slobodna

Fridom Haus, jedna od vodećih nevladinih organizacija koja na globalnom nivou između ostalog izvještava i o stanju medijskih sloboda u dokumentu za 2013. godinu je svrstala Bosni i Hercegovinu u djelimičmno slobodne zemlje uz ocjenu 49 na skali od nula do 100.

Tom ocjenom Bosnia i Hercegovina se nalazi na 96. mjestu zajedno sa Albanijom, ostrvskom državom Komori koja se nalazi između Madagaskara i afričkog kopna. U toj gupi su i Gruzija, Haiti, Indonezija, Lesoto, Siare Leone i Kosovo.

Osim svih zemlja bivše Jugoslavije ispred Bosne i Hercegovine po slobodi medija Fridom Haus je uvrstio i Papua Novu Gvineju, Trinidad i Tobago, Mauritaniju, a na samom vrhu su Norveška i Švedska.

Analiza medijske slike u BiH u protekloj godini nalazi se i u izvještaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava. U tom dokumentu se navodi da je u toku godine bilo vjerodostojnih izvještaja o zastrašivanju novinara i o politički motivisanim sporovima protiv novinara zbog negativnog izvještavanja o liderima i organima vlasti.

„Linija za pomoć novinarima zabilježila je 37 slučajeva povreda prava i sloboda novinara ili pritiska od strane zvaničnika na vlasti ili onih u organima za provođenje zakona. Zabilježeno je 14 slučajeva pritiska i prijetnji novinarima, uključujući i dvije prijetnje smrću i dva fizička napada; u drugim slučajevima nije odobren pristup informacijama.“

Stejt department navodi da su neke političke stranke pokušale izvršiti uticaj na  uređivačku politiku i sadržaj medija putem zakonskih i finansijskih mjera i konstatuje da su „zbog toga su neki mediji uveli autocenzuru“.

Mediji u stranačkoj publikaciji SNSD-a optuženi da ruše ustavni poredak

Frontal je 28. februara prvi plasirao vijesti da je na zvaničnoj internet stranici Saveza nezavisnih socijaldemokrata objavljena publikacija „Rušenje Republike Srpkse - teorija i tehnologija prevrata“ u kojoj je ova redakcija i još desetak udruženja građana, nevladinih organizacija i medija na spisku organizacija „sa zadatkom da budu u pripravnosti da bi se na mig inostranih naredbodavaca uključile u podsticanje nereda i podrivanje ustavnog poretka“.

U reagovanju na ovu situaciju Frontal je napisao komentar u kojem smo naveli da niti u jednoj riječi optužbe da Frontal „podriva ustavnik poredak Srpske“ nema niti jednog dokaza šta je to Frontal učinio. Iz terminologije koja je upotrijebljena da se zaključiti da je autor publikacije ciljao na to da Frontal vrši krivično djelo „Napad na ustavno uređenje Republike Srpske“ (član 293. Krivičnog zakona Republike Srpske) za koje je zaprijećena kazna od dvije do dvanaest godina zatvora. Prema tome, poslije takvog stava koji je javno objavljen na web stranici najveće i najvažnije stranke u Republici Srpskoj, potpuno je logično da se ova stvar izvede do kraja. Ili je Frontal zaista učinio krivično djelo protiv ustavnog uređenja Republike Srpske ili je, pak, riječ o jednom drugom krivičnom djelu, a to je „Povreda slobode izražavanja misli“ (član 180. Krivičnog zakona Republike Srpske), po kojem je zaprijećena kazna zatvora do jedne godine onome ko ograniči slobodu sredstava javnog informisanja.

U istom komentaru smo naveli da nećemo tražiti podršku niti zaštitu od bilo kojih institucija, političkih struktura niti međunarodnih organizacija, ali s obzirom da se izrečena lažna optužba još uvijek nalazi na zvaničlnoj stranici SNSD-a, instalirali smo brojač kojim odbrojavamo vrijeme dok se taj pamflet ne ukloni.

Još uvijek nije, ali je u međuvremenu objavljeno i štampano izdanje ove knjige. Stefan Karganović autor teksta „Kako se priprema puč – tehnologija obojenih revolucija“ i koautora knjige je na promociji rekao da je sretan zbog reakcije javnosti na njegovu „crnu listu“.

„San svakog autora je da mu se desi da samo što knjiga izađe iz štampe izazove toliku pažnju“, rekao je Karganović novinarama naglašavajući da mu je nebitno da li je ta pažnja pozitivna ili negativna.

Ovaj „marketinški“ trik Karganovića kojim je ljudima sa njegovog spiska stavio etiketu „izdajnika“ nije ostao neprimjećen ni u krugovima stranke koja je izdala ovu publikaciju, ali ni u udruženjima i organizacijama koje se bave zaštitom civilnog društva, slobode medija, ali i međunarodnih organizacija u BiH.

Odgovarajući na pitanje da li postoje unutrašnji elementi koji rade na urušavanju Republike Srpske, kao što je objavljeno na internet stranici SNSD-a, Igor Radojičić, potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata je rekao da je "riječ o knjizi koja je izazvala dosta komentara i u kojoj je dosta gluposti".

"Kao funkcioner SNSD-a mogu reći da su tu neki ljudi pisali neke gluposti", smatra Radojičić.

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović nazivanje medija "stranim agentima" od strane političkih partija predstavlja napad na slobodu medija i može ugroziti bezbijednost novinara.

“Zvanično isticanje medija kao stranih agenata i njihovo optuživanje za podrivanje ustavnog poretka predstavlja jasan napad na slobodu medija. Ta zvanično objavljena lista može takođe ozbiljno ugroziti bezbijednost, zastrašiti novinare i djeluje obeshrabrujuće na medijsku situaciju uopšte. U demokratskom se društvu moraju dozvoliti glasovi kritike i očuvati sloboda govora“, naglasila je Mijatović.

Objavljivanje ove liste su osudili i u Delegaciji Evropske unije u BiH.

„Mi se odlučno protivimo takvim listama koje ne doprinose konstruktivnom političkom dijalogu“, izjavio je za Frontal Endi Mekgafi, portparol Delegacije EU u BiH.

„Kao što je navedeno i u prošlogodišnjem Izvještaju o napretku, zabrinuti smo zbog povećanja političkog i finansijskog pritiska na medije. Osuđujemo svako zastrašivanje i prijetnje novinarima, te pozdravljamo aktivnosti sektorskih udruženja, kao što je Udruženje BiH novinari koje se zauzima za novinare i medijske radnike. Takođe pozdravljamo i rad Vijeća za medije u promovisanju odgovornog izvještavanja. Nezavisni i odgovorni mediji koji su prvenstveno na strani građana, a ne na strani različitih interesa je ono što u BiH mora nastaviti jačati“, rekao je Mekgafi.

Prema njegovim riječima sloboda medija u BiH će u narednom periodu biti u fokusu aktivnosti Evropske unije.

Na čemu će EU insistirati?

Uslovi za pristupanje u Evropsku uniju proizilaze direktno iz Kopenhaških političkih kriterijuma za članstvo prema kojim zemlja koja želi da postane članica mora postići stabilnost institucija koje osiguravaju demokratiju i vladavinu prava, i osigurati potpunu zaštitu ljudskih prava.

Sloboda izražavanja je jedno od najvažnijih ljudskih prava koje moraju poštovati sve zemlje članice i zemlje koje žele da se pridruže EU. Iz tog razloga je osiguravanje slobode izražavanja i slobode medija ključni uslov koji treba biti ispunjen u procesu pridruživanja.

„Postoje stvarni izazovi za slobodu izražavanja u mnogim zemljama uključenim u proces proširenja tako i u BiH, i to je razlog zbog koga je Evropska komisija dosad održala dvije `Speak Up` konferencije, a trenutno priprema političke smjernice o slobodi medija“, rekao je portparol Delegacije EU u BiH.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog