Vijesti

Razlika među sanjarima i stvaraocima- u svijetu preduzetništva

Sanjari su puni neostvarenih ideja. Oni su pojedinci koji stalno govore kako će upravo oni stvoriti “sljedeću veliku stvar”, kako će promijeniti svijet. Kako vrijeme prolazi, oni stoje na mjestu, mjestu u kojem vječno sanjaju.

autor: elitedaily.com

Ono što čini “stvaraoce" drugačijim od ostalih su sposobnost i volja da iskoriste mogućnosti koje im se pružaju. Oni imaju sposobnost da izvrše svoje planove. Sanjari su preduzetnici u glavi, imaju ideju ali žele da je drugi pretvore u javu. Oni misle da je njihova ideja nešto potpuno revolucionarno, ali ne shvataju da neko drugi vjerovatno ima istu misao.

Ideje u izolaciji su bezvrijedne – ideja dobija vrijednost tokom izvršenja. Ukoliko imate ideju i ne radite ništa po tom pitanju, ona neće imati nikakvu vrijednost. Baš kao i bilo koji drugi aspekat u životu, ako ne uložite vrijeme i trud povratak je minimalan. Nikada me ne brinu “preduzetnici” koji stalno govore o tome šta žele uraditi, plaše me tihe osobe koje rade u tajnosti.

Nemojte me pogrešno shvatiti, drago mi je što je preduzetništvo u porastu i što postoje ljudi koji su spremni da rade na inovacijama koje će nam pružiti bolju budućnost. Međutim, to je nešto što je pogrešno shvaćeno. Preduzetnici grade nešto što može pozitivno doprinijeti društvu, a ne nešto što će samo njima biti od koristi.

Preduzetništvo je nekada posmatrano kao radno mjesto nekog ko je nezaposlen, ali sada ono nosi ugled i autoritet. Međutim, suviše često se koristi i razbacuje do tačke u kojoj ne sadrži nikakvu vrijednost. To mora da bude zaslužena titula, titula koja izražava rizik koji je potreban da započnete novo poglavlje u životu.

Startup scena se pogrešno predstavlja, uvijek je riječ o uspješnim firmama, ali ne i o teškom procesu do uspjeha. Naime, startup je predstavljen kao način bogaćenja, međutim šanse za uspješan start su prilično tanke.

Nemojte pokretati startup ako to činite iz pogrešnih razloga. Ako vam je cilj da postanete bogati ili da napunite vas CV, da odustanete od škole, onda vam neće ići od ruke. Biznis pokrenite iz pravih razloga – uradite to zato što želite, a ne zato što morate.

Napuštanje škole i pokretanje startupa je ponekad predstavljeno na pogrešan način, kroz priče o Stiv Džobsu, Mark Cukerbergu i Bil Gejtsu. Prihvatite to da su ovi pojedinci inovatori, ali ne i sanjari. Vizionari su oni koji predviđaju buduće društvene navike i trendove kako bi izgradili stvari koje ispunjavaju ljudske potrebe, a kroz revoluciju načina na koji svakodnevno komuniciramo i razmišljamo. 

Postoji raskorak između rada koji ide u pokretanje startup-a i uspjeha. Sve ovo zahtijeva pravilo strateško planiranje i izvršavanje – način razmišljanja koje ne posjeduje svaka osoba. Preduzetništvo zavisi od vašeg mentalnog razvoja i načina na koji se nosite sa stresom.

Krajnji test je da se pretvorite u mentalno jaču osobu.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog