Vijesti

Iz drugih medija – Kurir

Milorad Dodik: Besmislica je da podrivam Vučića

Sa Vučićem i cijelom Vladom Srbije ja i svi legitimno izabrani organi Srpske imali smo i imaćemo više nego korektnu saradnju, a sve radi prosperiteta našeg naroda sa obe strane Drine.

Nisam iznenađen rezultatima izbora u Srbiji. Sva istraživanja i prognoze se ukazivali na ubjedljivu pobjedu SNS i Aleksandra Vučića i na kraju se to obistinilo. Građani Srbije se plebiscitarno dali podršku politici koja se bazira na pravdi i reformama. Već sam čestitao Vučiću na izbornom rezultatu i uvjeren sam da će politike za koje je dobio podršku uspjeti efikasno da sprovedu u život, na zadovoljstvo građana u Srbiji – kaže u intervjuu za Kurir, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Opozicioni SDS tvrdi da podrivate srpsku vladu i Vučića?

To je još jedna od besmislica kojom se već duže vremena služe određene političke opcije koje ne mogu da na izborima dobiju podršku kakvu priželjkuju njihovi finansijeri. Sa Vučićem i cijelom Vladom Srbije ja i svi legitimno izabrani organi Srpske imali smo i imaćemo više nego korektnu saradnju, a sve radi prosperiteta našeg naroda na obe strane Drine. Dokaz za to jeste naša intezivna komunikacija, kao i jučerašnji sastanak.

S kim bolje sarađujete, s Tomislavom Nikolićem ili s Borisom Tadićem?

Da se razumijemo, ja sarađujem s predsjednikom Srbije, a to je čovjek koji se neposredno bira i čiji je legitimitet nesporan. Nekad je to bio Boris, danas je to Toma, a za mene i RS je najvažnije da s državom koju poslije Srpske najviše volimo imamo konstruktivne odnose koji predstavljaju garant očuvanja srpske državnosti sa ove strane Drine, i to prvi put u istoriji.

S Tadićem ste išli i na utakmice i učestvovali na konvencijama i u predizbornim kampanjama?

Da, išao sam na utakmice s Borisom, a ono što nam je svoj trojici zajedničko je da navijamo za Partizan. Čestitam Partizanu na pobjedi protiv Makabija, i Crvenoj zvezdi želim uspjeh na međunarodnoj sceni. Nažalost, u posljednje vrijeme imam malo vremena da ispratim sportske manifestacije, ali bih se radovao kad bih imao priliku da odgledam još neki košarkaški spektatkl sa aktuelnim predsjednikom. Posljednji put smo predsjednik NIkolić i ja odgledali fudbalsku utakmicu reprezentacije Srbije.

Kako gledate na izborni debakl DSS i ostavku Vojislava Koštunice, bili ste bliski i dobro sarađivali, vidjeli se s njim u kampanji u Andrićgradu?

Veoma cijenim Koštunicu koji je mnogo toga uradio za RS i žao mi je što nije ostvario bolji izborni rezultat. Ostavkom je potvrdio da je visokomoralan političar, kakvi rijetko stanuju na Balkanu.

Čestitali ste Srbiji na hapšenju Darka Šarića?

Da, smatram da je vrlo bitno to što je Šarić uhapšen i što će biti procesuiran. Takav uspjeh svih službi koje su u procesu hapšenja bile uključene u svakom slučaju podiže ugled Srbije u svijetu, a to za RS može da ima samo pozitivnu konotaciju. Mi u RS smo sproveli procese oduzimanja imovine sudskim putem od ljudi koji su bili u bliskim vezama sa Šarićem. Poznat je slučaj šećerane iz Bijeljine, koja je sada u državnom vlasništvu i u toku je proces njenog ojačavanja.

Jesu li se službe u Republici Srpskoj bavile tim slučajem, kažu da je ordinirao i imao kontakte svugdje u regionu?

Nadam se da ćete razumjeti što vam ne mogu direktno odgovoriti na ovo pitanje, jer su ovi procesi još uvijek u toku. U svakom slučaju, želim da naglasim da je policija RS aktivni učesnik u borbi protiv kriminala, ne samo u RS nego u čitavom regionu.

Protiv Miroslava Miškovića vodi se sudski proces, a jedan trag njegovih investicija i poslova je u RS.

Pa nije samo u RS. Mišković je sa svojim poslovima bio prisutan u Crnoj Gori, Makedoniji, Bugarskoj i ko zna gdje još. Uvjeren sam da će sudski postupak dati odogovore na pitanja vezana za legalnost svih njgovih poslovnih operacija. Razumjećete što kao predsjednik RS ne mogu da komentarišem sudske postupke koji su u toku.

Kako odgovarate na procjene da se bliži vaš politički kraj?

Procjenjuje samo narod, i to samo na izborima. A ja izbore očekujem s nestrpljenjem i velikim optimizmom.

Niste po volji međunarodnoj zajednici?

Prije nekoliko dana dobio sam jednu od najvećih nagrada, odlikovanje Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda za istaknutu djelatnost na jačanju jedinstva pravoslavnih naroda i unapređenju i jačanju hrišćanskih vrijednosti. Tu Nagradu su dobili Putin i Novak Đoković. Tako da ne znam o kojoj međunarodnoj zajednici pričate. Sigurno nisam po volji političkim subjektima koji bi da prekrajaju Dejton bez srpskog naroda i da nam oduzimaju ono što smo mukotrpno stvarali. Njimao mogu da obećam da im i dalje neću biti po volji, jer ć unastaviti da branim Srpsku i svakog njenog građanina.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog