izvor: Novosti

Na sredini monumenta se nalazi tekst: "Za uspomenu na Arifagu Šarčevića, koji je pao od austrijske puške god. 1878. podiže gradska skupština Banja-Luka. 1937. god."

Prvo što pada u oči jeste činjenica da je spomenik preživio međuetnički sukob u BiH u krvavim devedesetim godinama prošlog vijeka, mada je smješten na prometnom mjestu, neposredno uz jpešačku zonu, autobusku stanicu i brojne trgovačko-ugostiteljske lokale. Niko ga nije dirao mada su u vrijeme pogubljenog razuma letjele biste narodnih heroja Drugog svjetskog rata i spomenici posvećeni ličnostima i događajima iz komunističkog perioda. Bez obzira kojoj su naciji pripadali.

U evidenciji naziva banjalučkih ulica Zoran Mačkić, službenik Arhiva nekadašnje Bosanske krajine a sada Republike Srpske, otkrio je podatak da je Arifaga Šarčević imao ulicu u Banjaluci koja se protezala od Rimokatoličkog groblja Sveti Marko do naselja Petrićevac.

Ulica sa njegovim imenom bila je u vrijeme Kraljevine Jugoslavije i Nezavisne države Hrvatske (NDH) sve do kraja rata. Od 1945. ulica je dobila novo ime po nezaboravnom partizanskom pjesniku Ivanu Goranu Kovačiću. Mada su nove vlasti početkom devedesetih u Banjaluci izmijenile na stotine naziva naseljima i ulicama, ulica Kovačića je preživjela.

Nešto više svjetla sa ove istorijske patine baca dr Đorđe Mikić, izvrsni poznavalac dalje i bliže prošlosti grada na obalama Vrbasa. Za naš list kaže:

- Po svemu sudeći, Šarčević je kao običan, lokalni vojnik braneći Banjaluku poginuo na drugom mjestu, da bi njegov grob bio izmješten upravo tamo gdje mu je sada spomenik.

U svakom slučaju, spomenik čovjeku, njegovom liku i djelu koji više od sedam decenija izaziva kontroverze i različite komentare, zaslužuje detaljnije istraživanje. Zbog sadašnjih i budućih generacija.