Vijesti

Dežuloviću "evropski" Pulicer

SPLIT - Splitski novinar, bivši "feralovac", književnik Boris Dežuloviću ovogodišnji je dobitnik ugledne evropske žurnalističke nagrade "European Preš Prize", (Evropska novinarska nagrada) koja je nazvana evropskim Pulicerom, javili su hrvatski i slovenački mediji.

izvor: Tanjug

Dežulovića dobro znaju srpski čitaoci zahvaljući izdavačkoj kući "Rende" koja je objavila njegovu pjesničku antiratnu zibriku "Pjesme iz Lore", a "VBZ" roman "Jebo sad hiljadu dinara" kao i po njegovim kolumnama, a do pre godinu dana živeo je u Beogradu. Priznanje mu je uručeno u sjedištu najveće novinske agencije Rojters u Londonu,a nagradu je utemeljilo sedam evropskih medijskih fondacija.

Priznanja se dodjeljuju za najviša dostignuća evropskog novinarstva u više kategorija - istraživačko novinarstvo, reportaža, komentar i inovacije u novinarstvu, uz specijalnu nagradu za izuzetne rezultate, uključujući uređivačku politiku, a Dežulović je nagrađen u kategoriji komentara, za tekst “Vukovar: spomenik mrtvom gradu u prirodnoj veličini”, objavljen u "Globusu".

Dežulović je izabran između više od 400 nominiranih novinara. Odlučivao je medunarodni žiri urednika iz Rojtersa, francuskog Monda, španskog El Paisa, danskog Jyllands-Postena i ruskog The New Timesa, a predsjedavao je britanski novinar Harold Evans, bivši urednik lista "Sandej tajms".

Dežulović je novinarsku karijeru počeo u splitskoj "Omladinskoj iskri", a nastavio kao reporter Neđeljne i Slobodne Dalmacije. Jedan je od osnivača "Feral Tribjuna", i od 2000. stalni je kolumnista "Globusa", komentator je "Jutarnjeg lista", "Slobodne Dalmacije" i ljubljanskog "Dnevnika".
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog