BiH

Predstavljen projekat unapređenja lokalnog razvoja (GOLD)

Podrška sedam lokalnih zajednica otvaranju radnih mjesta i privlačenju investicija kroz projekat američke i švedske vlade.

izvor: Frontal

Banja Luka: Zajednički projekat američke i švedske vlade, Projekat unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) ozvaničio je saradnju sa šest lokalnih zajednica koje gravitiraju Banjoj Luci. 

Memorandum o razumijevanju potpisali su Thomas Rojas, direktor ekonomskog odjela USAID-a u BiH, Nedim Bukvić, ispred Švedske ambasade/Sida-e, Milenko Đaković, zamjenik gradonačelnika Prijedora, i načelnici Gradiške Zoran Latinović, Kotor Varoši Dalibor Vučanović, Laktaša Milovan Topolović, Mrkonjic Grada Divna Aničić, i Teslića dr Milan Milićević.

“Strategija kreiranja radnih mjesta je od izuzetnog značaja i treba biti prilagođena svakoj od lokalnih zajednica kako bi odgovorila na njihove specifične potrebe. USAID Sida GOLD projekat će u saradnji sa partnerskim lokalnim zajednicama prilagoditi pristup kako bi se primjenila ona strategija koja je najefikasnija za to područje” naglasio je Thomas Rojas, direktor ekonomskog odjela USAID-a BiH.  Sve aktivnosti USAID Sida GOLD projekta biće usmjerene ka otvaranju novih radnih mjesta, privlačenju domaćih i stranih investicija, povećanju izvoza i prihoda kroz promovisanje modela održivog ekonomskog razvoja. 

Nedim Bukvić ispred Švedske ambasade/Side naveo je da “USAID Sida GOLD projekat će pružiti podršku lokalnim zajednicama kako bi se otklonile prepreke za ulaganje, pojednostavile složene administrativne procedure, te privukao kapital kako bi se unaprijedila lokalna infrastruktura kroz javno-privatna partnerstva.”  Projekat će sarađivati sa ukupno 48 lokalnih zajednica na području Bihaća, Banja Luke, Bijeljine, Ljubuškog, Sarajava, i Tuzle koje će imati na raspolaganju istu podršku i usluge. 

Glavni cilj USAID/Sida Projekta unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) je snažna podrška lokalnim zajednicama na ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta USAID/Sida GOLD projekat razvija model održivog lokalnog ekonomskog razvoja pri čemu će partnerske općine kreirati model ekonomskog razvoja, koji će biti primjenjiv u cijeloj zemlji kao temelj za održiv ekonomski

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog