Intervju

Iz drugih medija (Press RS) Marinko Umičević: PDP na putu nepovratnog političkog sunovarata

Marinko Umičević, član Glavnog odbora i Predsjedništva Gradskog odbora PDP-a Banjaluka, odlučio je da neopozivo napusti ovu partiju zato što, kako naglašava, više nema živaca da gleda rasulo koje u njoj vlada.

Izvor:Press.RS

Umičević, koji je godinama nedvosmisleno bio jedna od najeksponiranijih figura PDP-a  u Banjaluci, ističe da se ova stranka nalazi na putunepovratnog  političkog sunovrata, čemu, kad kucne taj čas, ne želi da bude svjedok!

Nažalost, za šest godina, koliko sam u PDP-u, i tokom drugog mandata u banjalučkom parlamentu nisam uspio da u ovoj partiji promijenim neke stvari! Nisam dočekao neki novi, drugačiji PDP, za šta sam se godinama zalagao. Jednostavno,  više nemam motiva da se trudim. Više ne želim da gubim vrijeme na „borbu sa vjetrenjačama“, a kako će PDP završiti, pokazaće vrijeme. Sigurno je da ova partija ide putem propasti- kaže Umičević u intervjuu za Press RS.

Šta vam je najviše zasmetalo u PDP-u?

To što ova stranka vodi prazu, bljutavu i neprepoznatljivu politiku! PDP je bio dobra stranka, koja je, nažalost, potrošena na gluposti. Pa, ne možeš čitav život biti u opoziciji i kritikovati. Treba da radiš nešto po čemu će te pamtiti, treba da mijenjaš ono što ne valja.

Šta ste htjeli da mijenjate?

Nakon debakla na lokalnim izborima, tražio sam promjenu predsjedništva, ali moj zahtjev nije prihvaćen. Nisu pristali da „počistimo redove“, a ja neću da budem ničiji pijun i poltron. Naglasio bih da sam u PDP-u u Banjaluci osvojio najviše glasova, i to 1.650, od čega je 1.600 ličnih!

Zbog čega konkretno, odlazite iz PDP-a?

Zbog politike koju vodi predsjednik Mladen Ivanić!

Kakva je njegova politika?

To će pokazati naredni izbori! Činjenica je i da ja nikada nisam bio tipičan član PDP-a koji u Ivaniću vidi Mao Cedunga, jer on to, definitivno, nije! Doživljavao sam ga kao predsjednika, a od njega tražio da stranku posmatra kao preduzeće.

Šta to, praktično, znači?

Da prema članovima mora da ima odgovornost kao direktor prema radnicima. Ivanić je bogat čovjek i treba da više pomaže stranci. Međutim, dok  mnogi žive od politike, ja ne živim, a od 800 KM svog odborničkog dodatka stipendiram četvoro djece.

Šta najviše zamjerate Ivaniću?

Velika je greška što je PDP napustio vlast! Naime, kada ste u vladajućoj garnituri nešto možete i da uradite. Međutim, apsurdno je da sa jednim svojim ministrom hoćeš da popuješ onima koji čine apsolutnu većinu! E to niko neće da dozvoli! Na primjer, DNS je to na vrijeme shvatio, pa koliko su oni napredovali, PDP je nazadovao.

Dakle, problem je ponašanje na višim nivoima?

Ni slučajno. Zamjerka na Ivanićev račun ide i zato što je na prošlim izborima forsirao Dragana Čavića za gradonačelnika Banjaluke! Zbog toga sam najviše ljut, jer sam tražio da to bude on!

Ko je profitirao u toj priči?

Isključivo Čavić! On je naše mitinge iskoristio za ličnu promociju i to je uradio na izuzetno dobar način. Bez obzira na sve, izuzetno ga poštujem i smatram da je on trenutno jedina prava opozicija. Lično, i ja bih prije glasao za njega nego za Ivanića.

Ali, od toga su prošle gotovo dvije godine, a Vi tek sada napuštate stranku?

Pa vidite da se sve ponavlja. Ivanić pravi koaliciju sa Čavićem, Krsmanovićem, Mihajlicom i Mitrovićem. Sebe tu ne vidim!

Da li ćete preći u neku drugu partiju?

Nemam namjeru da prelazim u neku drugu partiju, tako da ću do kraja mandata u Skupštini  djelovati kao nezavisni  odbornik.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog