Region

Rasprava u hrvatskom Saboru, čiji je Tesla

ZAGREB - Rasprava u hrvatskom Saboru o proglašenju nacionalnog dana Nikole Tesle pretvorila se u raspravu o tome čiji je veliki naučnik, a potom je objavljena pauza.

izvor: Tanjug

Dnevnik.hr, koji raspravu prati iz minuta u minut, podsjeća da su inicijativu da se proglasi Nacionalni dan Nikole Tesle podnijela tri poslanika Mirela Holi (ORAH), Davor Bernardić (SDP) i nezavisni poslanik Damir Kajin.

Njihov predlog podržala je i Vlada Hrvatske, ali uz dopunu da bi Dan Tesle trebalo da bude Nacionalni praznik - Dan nauke, tehnologije i inovacije.

Nakon što su predlagači obrazložili svoj prijedlog, rasprava je dobila drugačiji tok posebno nakon što je pomenuto rušenje spomenika Tesle u Lici.

Poslanik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao je da spomenik Tesli u Gospiću nije srušen zato što je on izumio struju, nego zbog toga što je bio Srbin. "I to treba reći“, rekao je Pupovac i dodao da je "pitanje Nikole Tesle pitanje koje se svakako tiče Srba u Hrvatskoj“.

Reagovao je poslanik Dujomir Marasović iz HDZ-a, koji se obratio Pupovcu riječima: „Sve je ovo šaka jada, nula kuna, raspirivači mržnje u Hrvatskoj“. On je dodao da se Nikola Tesla okreće u grobu kad čuje kako se raspravlja o njemu. „Raspirujete mržnju između Hrvata i Srba“, poručio je on Pupovcu. 

Mirela Holi je zatim rekla da se građanima Hrvatske „gadi politika“ upravo zbog načina na koji se rasprava danas vodi u Saboru. „Prijedlog Nacionalnog dana pokrenut je zbog veličine Nikole Tesle, a ne radi toga koje je bio nacije“, rekla je ona, a ubrzo zatim određena je pauza u radu Sabora.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog