EU integracije BiH

Mediji važan partner u procesu integracije

BANJALUKA - Ministri spoljnih poslova zemalja EU razgovaraće 17. aprila o mogućnosti pristupanja BiH Uniji, a jasno je da Brisel neće promijeniti uslove za to, ali će tražiti način da pomogne u njihovom ispunjavanju, izjavio je portparol Delegacije EU u BiH Endi Mekgafi.

izvor: Frontal

Na brifingu za medije u Banjaluci, koji je u okviru projekta "EU pred tvojim vratima" organizovala Kancelarija specijalonog predstavnika EU za BiH, Mekgafi je istakao da se od BiH očekuje puna posvećenost ulasku u EU, o čemu govore brojni evropski predstavnici, kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednosti Ketrin Ešton. 

"Očigledno je da je prijem u EU strateški cilj BiH, jednako kao što je članstvo BiH strateški cilj EU", rekao je Mekgafi. 

On je naglasio da su za Delegaciju EU u BiH mediji važan partner u procesu integracije, jer zahvaljujući njima građani BiH mogu doći do informacija o EU. 

"Zato provodimo šest različitih prezentacija za medije širom BiH, gdje ćemo pomagati novinarima da dođu do izvora informacija u vezi sa integracijama u EU, ali da im sami odgovorimo na neka najvažnija pitanja", istakao je Mekgafi. 

On je, komentarišući tvrdnje evroskeptika, rekao da uvijek postoje debate o budućnosti EU, ali da od 1950. godine EU postaje jača i da je sada jedinstveno tržište od 500 miliona stanovnika. 


"EU razvoja zajedničke aktivnosti u različitim poljima, bez obzira da li se radi o spoljni poslovima, trgovini, privredi ili pomoći u razvojnom procesu drugim dijelovima svijeta. Rezultati govore sami o sebi", napomenuo je Mekgafi. 

Upitan da prokomentariše stavljanje Zakona o prebavilaštu u redovnu proceduru u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Mekgafi je rekao da je do zakonodavaca u BiH da riješe ovo pitanje, te da sve zemlje treba da imaju uredne podatke o boravištima. 

Novinar iz Banjaluke Milkica Milojević smatra da je cilj ovog brifinga da se unaprijedi izvještavanje o procesu pristupanja BiH EU, ali i o evropskim vrijednostima, o kojima se kod nas govori kao o mitu bez saznavanja šta se iza toga krije i bez pravog istraživanja

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog