Region

Pupovac osudio poziv na bojkot srpskih trgovina i roba

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborski poslanik Milorad Pupovac oštro je osudio poziv na bojkot srpskih trgovina, zanatlija i roba u Vukovaru dok se iz tog grada 'ne makne ćirilica', koji je upućen preko internet društvenih mreža, a danas ga je prenio portal dnevno.hr - te je pozvao nadležne institucije da na to reaguju.

izvor: index.hr

Pupovac je na vanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu najavio kako će u suprotnom obavijestiti organe izvan Hrvatske.

Poziv na bojkot preko društvenih mreža upućen Hrvatima u Vukovaru, odnosi se na srpske proizvode i 35 trgovina i zantlija sa adresama čiji su vlasnici Srbi koji pošteno rade svoj posao, i ucjenjuju ih se time hoće li u Vukovaru biti ćirilice ili ne, rekao je Pupovac.

Prema njegovim riječima, to je karakteristično za nacističke, fašističke i ustaške režime 30ih godina 20. vijeka i nije svojstveno evropskim demokratskim sustavima.

Takvim pozivom, ističe, prekršen je Ustav RH, Ustavni zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina, Kazneni zakon, Zakon o suzbijanje diskriminacije te niz evropskih povelja i konvencija.

Pupovac smatra kako nije slučajno da se "sve to događa" uoči sutrašnje rasprave o zahtjevu za raspisivanju referenduma o ćirilici na saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sistem, te na početku predizborne kampanje za Evropski parlament. Ocjenjuje da takva retorika može ozbiljno zatrovati odnose Hrvatske i Srbije.

"Nije pitanje je li to fašizam, nego koliko je to fašizma", rekao je Pupovac, dodavši kako je potrebna nulta tolerancija na govor mržnje i diskriminaciju.

Pupovac je rekao kako je zabrinjavajuće što niko od nadležnih u Hrvatskoj još nije reagovao, prozvavši Državno odvjetništvo, policiju i druge institucije, ističući kako im ne smeta "ustaško znakovlje po ulicama", pa tako ni poziv na diskriminaciju.

Kada bi reagovali onda bi ta pojava bila marginalna, a ovako je ozbiljna prijetnja, kazao je Pupovac.

Upitan ko, po njegovu mišljenju, stoji iza toga, Pupovac je rekao da se kampanja za bojkot provodi već nekoliko mjeseci preko društvenih mreža te kako je sada "kulminiralo objavom" na jednom od visokoposjećenih internet portala.

Posebno je izrazio nezadovoljstvo nedolaskom na njihovu konferenciju za novinare u prvom redu novinara nacionalne radiotelevizije, rekavši kako vlasnici trgovina i zanata na čiji se bojkot poziva, plaćaju pretplatu HRT-u.

Jasno ovaj događaj ne smatraju vrijednim pažnje i to je zabrinjavajuće, rekao je Pupovac, spomenuvši u tom kontekstu i komercijalnu televiziju, Novu TV.

Pozivanje na bojkot na konferenciji za novinare osudio je i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, rekavši kako se stvara ozračje ksenofobije poznato s početka 90ih te da se strah pretvara u mržnju, a ona u nasilje.

Taj se postupak kosim sa civilizacijskim dometima  21. vijeka, rekao je te je najavio da će Savjet reagovati ne učine li to nadležne institucije.

Predsjednik Zajedničkog vijeća opština Dragan Crnogorac upitao je što se još može očekivati uoči 10. aprila, dana proglašenja Nezavisne Države Hrvatske".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog