EU integracije BiH

Jagland podržao novi EU pristup BiH

STRAZBUR - Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland dao je podršku novom pristupu EU za BiH, ističući da to ne znači zanemarivanje provođenja odluke Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci", već otvaranje više paralelnih procesa.

izvor: Srna

Jagland je tokom sastanka sa članovima stalne parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Ismetom Dervoz i Sašom Magazinovićem istakao da je Savjet Evrope opredjeljen za saradnju sa BiH u svim prilikama. 

On je ocijenio iskrenim i prijateljskim odnos između Savjeta Evrope i BiH, kao punopravne članice. 

Sagovornici su razmijenili mišljenja o procesu reformi u Savjetu Evrope, s posebnim osvrtom na povećanje efikasnosti rada Evropskog suda za ljudska prava i smanjenje broja slučajeva koji čekaju na odlučivanje. 

Tokom sastanka bilo je riječi i o ulozi Savjeta Evrope u procesu proširenja EU, te je konstatovana snažna podrška što bržem uključenju BiH u EU. 
Posebna pažnja posvećena je novom pristupu EU za BiH, koji ima za cilj ubrzanje procesa da bi BiH mnogo brže postala članica Unije, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH. 

"To podrazumijeva partnerski rad BiH i EU na ekonomskim i socijalnim reformama, kao i insistiranje na vladavini prava i borbi protiv kriminala i korupcije", navodi se u saopštenju. 

Osim sa Jaglandom, koji se ponovo kandidovao za poziciju generalnog sekretara Savjeta Evrope, članovi stalne delegacije BiH Milica Marković, Ismeta Dervoz, Senad Šepić i Saša Magazinović razgovarali su na odvojenom sastanku i sa Jaglanovim protivkandidatom Sabinom Lojthojser-Šnarenberger iz Njemačke. 

Članovi stalne parlamentarne delegacije BiH ove sedmice u Strazburu učestvuju na redovnom proljećnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koje će trajati do 11. aprila. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog