BiH

Uvode se specifične akcize na rezani duvan

Savjete ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, kojim se uvode specifične akcize za rezane duvane, odnosno cigare i cigarilose.

izvor: Frontal

Kako je istaknuto u saopštenu Savjeta ministara na ovaj način žele se osigurati uslovi za zaštitu legalnih privrednika koji izmiruju svoje obveze, zaustaviti trend pada prihoda od akciza na duvanske prerađevine, suzbiti nelegalno tržište, te harmonizovati akcize na različite duvanske proizvode.

Naime, važećim zakonom nisu propisane specifične akcize na neke od duvanskih prerađevina, kao što su cigare i cigarilosi, a posebno ne i za rezane duvane, zbog čega je, kako se navodi, došlo do narušavanja odnosa na tržištu duvanskih prerađevina.

Prema ovim izmjenama i dopunama Zakona, na cigare i cigarilose plaćaće se proporcionalna akciza po stopi od 42 odsto na osnovu koja je određena maloprodajnom cijenom i količinom po mjernoj jedinici za duvanske prerađevine.

Istovremeno, akcize na duvan za pušenje utvrđuju se u visini od najmanje 80 odsto minimalne akcize na cigarete iskazane za 1.000 cigareta. Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH utvrđivaće ove akcize najkasnije do 30. oktobra tekuće godine, s tim da će se primjenjivati od 1. januara iduće godine. Izuzetak je akciza na duvan za pušenje za 2014. godinu koja će iznositi 78 KM/kg.

Usvajanjem ovog zakona, koji je predložio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH,  nastavlja se usaglašavanje ukupnog poreskog opterećenja s novom direktivom  Evropske unije kojom je propisano da je minimalna ukupna akciza od 90 evra na 1000 komada cigareta.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH biće dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po žurnoj proceduri.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog