Vijesti

Jevreji slave Pesah - praznik proljeća

Jevreji danas proslavljaju godišnjicu njihovog oslobađanja iz egipatskog ropstva. Ovaj praznik zove se Pesaha/Pasha, a jedan je od najpopularnijih među Jevrejima.

izvor: Frontal

Pesaha je nacionalni praznik ostvarenja fizičke i duhovne slobode, slavi se sedam dana u Izraelu, a osam dana u dijaspori. On je jedan od tri hodočasna praznika kada svi Jevreji koji su u mogućnosti, hodočaste u Jerusalim.

Pesaha se još zove i "hag haaviv", praznik proljeća, jer uvijek pada u proljeće i Hag hamacot, praznik beskvasnog hljeba.

Slavlje započinje Seder večerom, posebnim vjerskim obredom koji se održava prve dvije večeri. Tokom Sedera Jevreji uz kombinaciju hrane i rituala simbolično podsjećaju na ropstvo i trenutak izlaska iz Misira kao slobodni ljudi. Jede se beskvasni hljeb, te gorke trave koje simbolizuju gorčinu ropstva, pije se vino i čita Hagada, koja hronološki opisuje događaje koji se odnose na praznik,  te govori o upotrebi jela koja se nalaze na trapezi.

Tokom ovog praznika zabranjena su sva jela koja sadrže kvasac, a u trgovinama za vrijeme Pasahe veliki dijelovi polica su prekriveni što znači da se ta hrana ne može uzimati dok traje praznik.

Pesaha je porodični praznik, ali po običaju tokom Sedera vrata kuće se ostavljaju otvorena kao znak dobrodošlice dobronamjernim prijateljima i putnicima.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arie Livne izjavio je Srni da će predsjednik Srpske Milorad Dodik i najviši funkcioneri i prijatelji iz Republike Srpske i Izraela prisustvovati večeras proslavi jevrejskog praznika Pasha /Pesah/ u Banjaluci.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog