BiH

Ekonomski rast u naredne tri godine

BANJALUKA - BiH bi u ovoj godini mogla ostvariti ekonomski rast od 2,7 odsto, a u narednoj godini taj rast bi mogao iznositi 3,4 odsto, projekcije su Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

izvor: Srna

Direkcija iznosi predviđanje na osnovu očekivanog ekonomskog rasta nekih od važnijih ekonomskih partnera iz bližeg okruženja BiH, kao i zbog rasta u evrozoni.

Prognozirani rast ekonomije u BiH trebao bi, prije svega, biti nošen rastom izvoza, te postepenim jačanjem privatne potrošnje i investicija, dok bi jačanje domaće tražnje trebalo dovesti do povećanja rasta uvoza, te skromnog realnog povećanja spoljnotrgovinskog deficita od dva odsto u ovoj godini.

Očekivano postepeno jačanje ekonomskog rasta u evrozoni i neposrednom okruženju trebalo bi dovesti do daljeg, takođe postepenog jačanja ekonomskog rasta u BiH, koji bi u 2016. godini trebao iznositi 4,3 odsto, a u 2017. godini 4,6 odsto.

Dalje poboljšanje situacije u okruženju trebalo bi donijeti veću izvoznu tražnju i jačanje inostranog priliva novca. To bi trebalo dovesti do postepenog jačanja BiH ekonomskog rasta, prije svega daljnjim jačanjem izvoza, te privatne potrošnje i investicija.

S obzirom da glavne pretpostavke projekcija ekonomskog rasta dolaze iz vanjskog sektora, tu se upravo nalaze i glavni rizici njihovog ostvarenja.

Naime, slabiji ekonomski rast u okruženju ili eventualne recesije u budućnosti mogli bi ponovo značajno ugroziti ekonomski rast u BiH, upozorava Direkcija za ekonomsko planiranje. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog