Intervju

Sara Stajčić: Harvard je jedinstvena prilika u mom životu

Talentovana Banjalučanka Sara Stajčić u avgustu će napustiti grad na Vrbasu i otputovati u Ameriku gdje će započeti novo poglavlje u svom životu na jednom od najprestižnijih američkih univerziteta, Harvard.

Autor: Maja Garača

Ona je završila IB program u banjalučkoj Gimnaziji, a smatra da je taj program adekvatna priprema za svakog ko želi studirati u Americi. Trenutno pomaže u organizaciji Banjaluka Model United Nations-a, a u slobodno vrijeme volontira, svira klavir, pjeva i slika.

Kada se rodila ideja da studiraš u Americi?

Studiranje u Americi nisam razmatrala do drugog razreda srednje škole. Tada sam bila na "Spelling Bee" takmičenju u Sarajevu, gdje su nam organizatori, zaposlenici američke ambasade, pričali o stipendijama koje su na raspolaganju našim učenicima, a koje su, nažalost, jako slabo iskorištene. Kao i mnogi, do tada sam bila ubijeđena da je za studije u Americi potrebno mnogo novaca, ali to nije uvijek tako. 

Savjetodavni centar za obrazovanje u SAD-u ti je pomogao pri upisu. Koja je procedura upisa na Harvard?

Za učenike koji žele upisati koledž u Americi - internet vam je najbolji prijatelj. Zaista sve u vezi procesa aplikacije se može naći online. U kratkim crtama, proces uključuje: traženje fakulteta i stipendija, polaganje SAT (i po potrebi SAT II) testova, polaganje TOEFL-a, prikupljanje i slanje potebne dokumentacije (prevedena svjedočanstva, preporuke etc.), pisanje eseja, popunjavanje aplikacije za finansijsku pomoć i intervju sa predstavnikom koledža. Naravno, sam proces varira od koledža do koledža, ali ovo bi bili neki uopšteni koraci.

Nema jedne komponente aplikacije koja je presudna. Koledži se koriste holističkim pristupom, gdje se posmatraju svi vaši lični uspjesi i kvaliteti, a ne samo ocjene. Tako su ocjene i bodovi na SAT testovima jako bitni, ali je bitna i vaša uključenost u vanškolske aktivnosti, talenti, "leadership potential" i doprinos zajednici u kojoj živite. Htjela bih samo da napomenem da nisam upisala Fakultet političkih nauka na Harvardu, kao sto piše u nekim medijima. Od učenika se ne zahtijeva da izaberu svoje opredijeljenje do sredine druge godine fakulteta. Trenutno sam jednostavno upisana na Harvard College of Arts and Sciences, a za koncentraciju  razmatram Government and International Relations, ali i to je podložno promjeni. Dakle, aplicirate na sam koledž, a ne na određen program, koji se kasnije bira.

Koliko je naporan cijeli taj proces?

Iskreno, proces je prilično naporan, ali mislim da vrijedi toga. Preporučuje se da učenici počnu sa pripremom aplikacija 12-18 mjeseci prije samog roka. Ja nisam počela tako rano, ali sam svjesna da bi me taj rani početak spasio od dosta bespotrebnog stresa. SAT testu, koji zahtijeva znanje engleskog jezika (critical reading, writing) i matematike, treba posvetiti dosta vremena, jer je on često kamen spoticanja našim učenicima. Svi materijali za pripremu testova se mogu naći u "American Corner" centrima.

Svaki učenik ima svog "admissions officer-a" kojem upućuje pitanja vezana za aplikaciju, finansijsku pomoć, ili pitanja o samom koledžu. Jako sam zadovoljna njihovom podrškom tokom procesa aplikacije, a i finansijskoj pomoći koju su mi pružili. Stipendija od strane univerziteta pokriva sve troškove života i studija, i bez nje definitivno ne bih bila u stanju studirati u Americi.

Da li bi drugim mladim ljudima preporučila da krenu tvojim stopama?

Naravno! Sad me mnogi pitaju da li se taj rad oko aplikacije isplati. Iskreno, ne znam. Ne mogu nikom garantovati da će biti primljen na neki dobar koledž i dobiti punu stipendiju. Sa druge strane, mogu garantovati da sigurno neće biti primljen ako ne aplicira. Vrijedi pokušati. 

Kako se osjećaš pred odlazak u Ameriku?

Jako sam srećna i mislim da je ovo jedinstvena prilika u životu. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog