Region

Makedonska crkva želi da riješi svoj nekanonski status

SKOPLJE – Sinod kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve (MPC) spreman je da od patrijaraha Vartolomeja, Kirila i Irineja zatraži regulisanje statusa te vjerske zajednice dijalogom, ali "bez uslovljavanja".

izvor: Tanjug

Poglavar te crkve Stefan, izjavio je u prazničnom intervjuu makedonskim medijima da je sinod MPC na nedavnom zasjedanju donio odluku da se obrati patrijarsima carigradskom Vartolomeju, moskovskom Kirilu i srpskom Irineju, kako bi potvrdio spremnost na dijalog radi regulisanja sada nekanonskog statusa ove crkve. 

Dijalog bi, kako je naveo, trebalo da bude "iskren i bez uslovljavanja", prenijela je Vjerska informativna agencija. 

"Druge razgovore oko istorijskih i proceduralnih formalnosti treba prevazići i dati mjesto ljubavi", naveo je on.

Potrebu što bržeg prevazlaženja stanja između MPC i SPC bez uslovljavanja poglavar Stefan je izrazio i u Božićnoj poslanici. 

Patrijarh srpski Irinej izjavio je ranije da će SPC s radošsću prihvatiti razgovore sa nekanonskom MPC, ali po kanonskim principima i u skladu s ranijim dogovorima. 

Riječ je o principima postignutim prilikom ranijih dogovora, a posljednji takav je postignut 2002. godine u Nišu.

"Naša želja je da razgovaramo, ali po kanonskim principima, od kojih nema odstupanja, i u skladu sa dogovorima koje smo ranije imali", rekao je tada patrijarh. 

Patrijarh Irinej je, kao vladika niški 17. maja 2002. godine u Nišu, bio domaćin skupa i jedan od potpisnika tada postignutog sporazuma o konstituisanju Ohridske arhiepiskopije i prevazilaženju raskola između kanonske SPC i nepriznate MPC. 

Dogovor je podrazumijevao priznavanje najšire crkvene autonomije eparhijama u Republici Makedoniji, s tim da zauzvrat Ohridska arhiepiskopija zadrži simbol i izbor poglavara Crkve u Makedoniji, koji potvrđuje patrijarh srpski. 

Prijedlog dogovora prihvatilo je pet od sedam makedonskih episkopa, ali su, 28. maja iste godine, oni su sporazum "zaboravili" i makedonskoj javnosti saopštili da je u Nišu potpisan samo radni dokument, koji nema obavezujući karakter. 

Inače, nekanonska MPC je autokefalnost proglasila u ljeto 1967. godine. 

VIA preonosi i da je mitropolit debarsko-kičevski Timotej u svom intervjuu istakao da političari "ne mogu da riješe nijedan crkveni problem, pa ni autokefalnost MPC".

Mitropolit, međutim, smatra da političari mogu da doprinesu da i u "aktuelnoj situaciji" stvore klimu i uslove za razgovore. 

Govoreći o svetskom pravoslavlju, mitropolit Timotej tvrdi da je Moskovska patrijaršija "uvijek imala simpatije" i da je "u granicama mogućnosti" davala podršku Makedonskoj pravoslavnoj crkvi. 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog