Region

Kusturica: Markes i ja ista politička grupacija

BEOGRAD - Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da su on i nedavno preminuli nobelovac Gabrijel Garsija Markes pripadali istoj političkoj grupaciji u svijetu koja se bori da otvori oči malim narodima i skrene im pažnju na ideju slobode.

izvor: Agencije

Kusturica je rekao da se to nije odnosilo na slobodu tržišta, već na slobodu i pravo da prežive, ne umru od gladi, opstanu na svojoj zemlji i ne daju je osvajačima. 
"Da ne budu robovi, nekada oni klasični u smislu izvorne riječi, a danas robovi banaka i sistema", rekao je Kusturica za "Blic", povodom smrti velikog književnika i njegovog prijatelja. 
On je naglasio da je prilikom posljednjeg susreta sa Markesom u Havani razgovarao o globalnoj politici i da mu je slavni pisac tada postavio neka pitanja na koja nije imao odgovor. 
"Pričali smo o globalnoj politici da bi me u jednom trenutku dočekao pitanjem - Emire, šta misliš zašto u Americi nema političkih nemira? Nisam znao odgovor, ali on jeste. Rekao mi je - zato što u Vašingtonu nema američkih ambasada", prisjetio se Kusturica tog razgovora. 

Prema njegovim riječima, Markes je imao velik uticaj na njegov stvaralački opus, što je vidljivo u njegovim ostvarenjima. 

Markes, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i jedan od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku, preminuo je 17. aprila u 87. godini u svom domu u Meksiko Sitiju. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog