Republika Srpska

Negativno revizorsko mišljenje Željeznicama RS: Zapošljavali mimo konkursa i niz drugih nepravilnosti

Poslovanje "Željeznica Republika Srpske" za 2012. godinu ocjenjeno je negativno od strane Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, a upravi preduzeća dostavljeno je 25 preporuka za otklanjanje nepravilnosti.

izvor: Frontal

Kako se navodi u  objavljenom revizorskom izvještaju odluka se obrazlaže, između ostalog, i time da  su „Željeznice Republike Srpske“  vršile prijem radnika bez raspisivanja javnog konkursa. Takođe, prilikom rasporeda zaposlenih na drugo radno mjesto, sa nižim  koeficijentom, zadržavan je viši koeficijent sa prethodnog radnog mjesta, dok je značajan broj zaposlenih raspoređen na radna mjesta sa višom stručnom  spremom za koju raspoređeni radnici nemaju odgovarajuću kvalifikaciju.

Navodi se i da Uprava nije donijela Uputstvo o nabavci, kao i da nemaju dokaze i podatke o vjerodostojnosti priznatih i objelodanjenih vrijednosti nekretnina, postrojenja, opreme navedenih u članu 5. Odluke o osnivanju Javnog  željezničkog transportnog preduzeća Republike Srpske, kao i u Početnom bilansu stanja sačinjenom prilikom procesa privatizacije  dijela imovine kroz vaučer ponudu Javnog željezničkog transportnog preduzeća Republike Srpske.

Revizori svoju negativnu ocjenu potvrđuju i činjenicom da je vrijednost pruge uzanog kolosjeka Dobrun – Višegrad  iskazana manje u poslovnim knjigama za vrijednost trase pruge i objekata koju su isti imali prije izvođenja radova na obnovi i za koje prije početka radova nije izvršena procjena i evidentiranje.

"Utvrđen je značajan broj neusaglašenih potraživanja i obaveza i to potraživanja od kupaca u zemlji i inostranstvu u ukupnom iznosu od  15.121.252 KM, kao i obaveza prema dobavljačima u zemlji i inostranstvu ukupnom u iznosu od 6.278.712 KM, što je suprotno stavu 1. člana 16. Zakona o računovodstvu i reviziji. U Zabilješkama uz finansijske izvještaje nisu prezentovane informacije o naprijed navedenim neusaglašenim stanjima."

Gubitak do visine kapitala iskazan je u iznosu od 206.474.688 KM. Odnosi se na gubitak ranijih godina od 185.108.125 KM i gubitak tekuće godine od 21.366.563 KM. Revizija nije mogla utvrditi koliki su ukupni efekti pogrešnih iskaza u finansijskom izvještaju na iskazani gubitak do visine kapitala.

Zbog navedenog, kao i zbog još dodatno uočenih nepravilnosti, revizori su istakli da po njihovom mišljenju, godišnji finansijski izvještaji „Željeznice Republike Srpske“  ne prikazuju istinito i objektivno, po svim materijalno značajnim aspektima, finansijsko stanje imovine i obaveza na dan 31.12.2012. godine, finansijsku uspješnost, tokove gotovine i promjene na kapitalu za godinu koja se završava na taj dan, u skladu sa propisanim okvirom finansijskog izvještavanja. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog