Vijesti

Johanesburg: Srpski jezik izborni predmet u svim školama

Da srpski jezik postane zvaničan u Južnoafričkoj Republici izborila se nastavnik srpskog jezika Violeta Pavlović Marinović. Već dvije godine srpski jezik je izborni predmet u svim osnovnim i srednjim, državnim i privatnim školama.

Naša djeca sada mogu visokim ocjenama iz maternjeg jezika da povećaju ukupan prosjek, a to im olakšava prohodnost do izabranog fakulteta. Međutim, osim što se pored 10 zvaničnih jezika u Johanesburgu, ravnopravno čuje i srpski, najvažnije je da, smatra Violeta, srpska djeca koja žive u dijaspori ne zaborave korjene.

Violeta trenutno ima 30 đaka, a do sada je sa sertifikatom položenog srpskog jezika iz njenih klupa izašlo više od 80 mališana.

- Srpska škola „Sveti Sava“ u najvećem gradu Južnoafričke Republike osnovana je 2009. godine, na inicijativu roditelja i uz njihovu pomoć se održava - kaže Violeta. - Nalazi se na crkvenom imanju jedinog hrama SPC na afričkom kontinentu - Sveti Toma. Srpska komuna iako novija, veoma je aktivna i okuplja između 10.000 i 20.000 Srba.

Nijedna druga zemlja iz našeg okruženja nije ovo postigla. Osim toga, ni u jednoj drugoj zemlji, osim u Južnoafričkoj Republici, gdje u velikom broju žive Srbi, nije ozvaničen sprski jezik.

- U Johanesburgu živim 20 godina, tamo su mi se rodila oba sina - priča Violeta. - Poenta cijele priče je da se naša djeca tamo ne asimiluju, da očuvaju jezik, tradiciju, da nauče što više o svojoj kulturi. Svi vjerski i državni praznici obilježavaju se u školi „Sveti Sava“. U projektu koji je trajao tri godine podržala su me srpska ministarstva prosvjete i spoljnih poslova i ambasada Srbije. Da bi se ubrzalo dobijanje rješenja od Ministarstva prosvjete u Srbiji, mnogo mi je pomogla novinarka državne televizije Jelena Đorđević Popović.

U školi koja se odvija subotom, izučavaju se srpski jezik, istorija, geografija, muzičko, likovno i vjeronauka, a sve je u korelaciji sa srpskim jezikom i odvija se po srpskom nastavnom programu. Najteže je bilo da se naš nastavni program impelmentira u onaj u JAR. Razlikuje se način ocjenjivanja, jer tamo se od početka školovanja polažu ispiti u dva roka u toku školske godine koja traje od januara do decembra.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog