Vijesti

Dobrica Ćosić: Kosmet više ne postoji kao srpska pokrajina

BEOGRAD - Predsjednik nekadašnje SR Jugoslavije Dobrica Ćosić izjavio je da kosovsko pitanje smatra riješenim, odnosno da Kosmet više ne postoji kao srpska pokrajina.

izvor: Srna

"Vašoj generaciji savetujem da ne trošite snagu na kosovsko pitanje, jer je istorija to rešila mimo vas", rekao je Ćosić za beogradski "Nedeljnik". 

On kaže da je Srbija u ratu sa Albancima izgubila Kosovo i Metohiju, ali da o tome da li je to konačno danas se ne može suditi. "Niko ne zna kako evropska i balkanska istorija mogu da se isfabulizuju u narednim vekovima ili veku", kaže Ćosić. 

On je naveo da ne vidi Srbiju u Evropskoj uniji, jer EU stalno šalje ultimatume. "Diplomatija EU prema Srbiji je diplomatija ucena, što vređa našu zemlju, ali pokazuje i kratku pamet vođa EU", istakao je Ćosić. 

On je dodao da je Srbija "centralna sila Balkana", a da EU radi protiv same sebe odlukom da "pravi Veliku Albaniju u srcu Evrope". 

Na pitanje ko su današnji saveznici Srbije, Ćosić je odgovorio da jedini "realni saveznik" može biti ruski predsjednik Vladimir Putin i to samo dok je "Putin - putinovac". 

"Ja ne vidim drugu figuru. Angela Merkel je agresivna i ona ne nastupa samo sa političkom, nego, čini mi se i sa revanšističkom strašću", rekao je Ćosić. 
Dobrica Ćosić je prvi put govorio i o novoj vlasti, predvođenoj Aleksandrom Vučićem, ukazavši da njemu mora da se napravi jaka opozicija. 

"Vi ste generacija oportunista, a jednopartijska vlast će ovu zemlju teško da košta. Pogotovo što ima i vođu koji se poistovetio sa državom. To je samo Komunistička partija radila. Mlada generacija je hedonistička i apolitična više nego što sme. Ovo je vreme u kojem su mladi zbunjeni. Te proklete devedesete su jedan rez u vašoj kolektivnoj svesti", poručio je Ćosić. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog