BiH

BH telekomu zabranjeno objavljivanje ličnih podataka u javnom imeniku

SARAJEVO - Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH, na osnovu prigovora jednog građanina, zabranila je kompaniji "BH telekom" da objavljuje lične podatke pretplatnika u javnom telefonskom imeniku, bez njihove saglasnosti, saopšteno je iz Agencije.

izvor: Srna

Naloženo je da se pretplatnicima besplatno omogući pravo na privatnost, u pogledu objavljivanja njihovih ličnih podataka i telefonskog broja u javnom telefonskom imeniku, te da se na zahtjev svakog pretplatnika isprave ili povuku njegovi lični podaci. 

"To znači da na zahtjev sadašnjeg pretplatnika njegovi podaci više neće biti u javnom telefonskom imeniku, dok se podaci budućih pretplatnika neće objavljivati bez njihove prethodne saglasnosti. Takođe, građani neće morati plaćati ovu uslugu u narednom periodu, koja, shodno evropskim standardima, treba da bude besplatna", pojašnjava se u saopštenju. 

Iz Agencije navode da je "BH telekom" prvi telekom-operater u BiH koji je na ovaj način primijenio evropske standarde o zaštiti ličnih podataka, u pogledu upisivanja ličnih podataka u javni telefonski imenik pretplatnika. 
S ciljem zaštite prava na privatnost, koju imaju svi građani BiH, Agencija poziva i druge telekom-operatere u BiH da slijede ovaj primjer.


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog