EU integracije BiH

Sorensen: Sloboda štampe ne može biti predmet pregovora

Govoreći o Svjetskom danu slobode medija, koji se obilježava 3. maja 2014. godine, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen je izjavio da danas, kad obilježavamo Svjetski dan slobode medija, podsjećamo na važnost nezavisnih i profesionalnih medija.

izvor: Frontal

Sorensen je naveo da sloboda izražavanja i sloboda medija su temeljni stubovi dobrog upravljanja i političke odgovornosti u demokratskim društvima.

"Ako nema slobodnih medija koje rade prema profesionalnim i etičkim standardima, građani su lišeni uravnotežene i pouzdane informacije, podržane činjenicama. Uz pomoć slobodnih medija, razumijemo i razmatramo naše mjesto u svijetu i u zajednici.

Sorensen ističe da se na ovaj dan prisjećamo onih novinara koji su izgubili život obavljajući svoju dužnost u interesu građana. Poštujemo važan posao novinara na terenu, posebno u područjima zahvaćenih sukobima.

"Osiguravanje slobode izražavanja i slobode medija su ključni prioriteti za Evropsku uniju (EU) i, kao dio političkih kriterija iz Kopenhagena, ključni su aspekt procesa integracije u EU zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Stoga, za EU, slobodni i profesionalni mediji ne mogu biti predmetom pregovora."

Kako bi promovisala slobodne medija koji rade u skladu sa najvišim etičkim i profesionalnim standardima, Evropska komisija je nedavno predstavila i promoviše Smjernice za podršku medijskih sloboda i integritet medija u zemljama u procesu proširenja EU.


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog