Region

Služen parastos mučki ubijenim pripadnicima JNA

U crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima u Istočnom Sarajevu služen je parastos za 42 ubijena pripadnika bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, nakon čega su učesnici pomena autobusima otišli u Sarajevo, gdje će mirnom šetnjom ulicom u kojoj je izvršen zločin položiti cvijeće i prislužiti svijeće.

izvor: Srna

Mirnoj šetnji nekadašnjom Dobrovoljačkom ulicom, između ostalih, prisustvovaće predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Petar Đokić. 

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se početkom maja 1992. godine mirno povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH. 

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta. 

Mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno. Prvi napad je izvršen 2. maja na Dom JNA, a sve kasarne JNA u ovom gradu bile su blokirane i pod opsadom muslimanskih paravojnih snaga, koje su im isključile struju, vodu i telefone. 

Pravosudne institucije BiH, uprkos tvrdnjama da "rade" na tom slučaju, ni nakon 22 godine od krvavog zločina u Dobrovoljačkoj ulici nisu učinile ništa na procesuiranju krivaca, a porodice žrtava nisu dobile odgovore na pitanja ko je naredio, a ko poubijao nedužne mladiće. 

Prema brojnim svjedočenjima i presretnutim razgovorima tadašnjih muslimanskih lidera, zločin u Dobrovoljačkoj početkom maja 1992. godine nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi počinili su pripadnici takozvane Armije RBiH i Teritorijalne odbrane RBiH. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog