EU integracije BiH

Obilježavanje Dana Evrope

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i EU info centar obilježiće 9. maj - Dan Evrope u Bosni i Hercegovini sportskim i kulturnim događajima u cijeloj zemlji.

izvor: Frontal

Tokom Evropske sedmice, od 5. do 10. maja 2014. košarkaški turniriodržat će se u Mostaru, Tuzli i Banja Luci, dok će u Sarajevu više od 300 učenika imati priliku vidjeti prvi BiH mjuzikl za djecu i odrasle.

"Cilj ovih događaja je približiti Evropsku uniju ljudima u BiH i učiniti ih dijelom međunarodne proslave Dana Europe. Uključivanjem mladih ljudi, također naglašavamo važnost budućnosti u miru i prosperiteta za njih. Glavna poruka EU sedmice je da Bosna i Hercegovina ima jasnu perspektivu da postane članica Evropske unije, te kako je EU tu da pomogne zemlji da bi se to postiglo", naveo je portparo Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU Andy McGuffie.

Događanja će započeti 6. maja turnirom "Mostar Euro Basket Cup". Mješovite ekipe djevojaka i mladića iz osam mostarskih srednjih škola natjecat će se za pehar. Košarkaški turnir u Tuzli uslijediće 7. maja sa ekipama dječaka i djevojčica iz tuzlanskih osnovnih škola. Euro Basket Cup završava u Banjaj Luci, 8. maja, kada će najbolji timovi dječaka i djevojčica iz lige banjalučkih osnovnih škola imati priliku pokazati svoje košarkaške sposobnosti.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, Renzo Daviddi otvoriće turnire u Mostaru i Tuzli dok će šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen otvoriti turnir u Banjoj Luci.

Na Dan Evrope, u petak 9. maja, ambasador Peter Sorensen će se pridružiti više od 300 djece iz deset osnovnih škola i organizacija iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva i pogledati prvi BiH mjuzikl za djecu i odrasle "DJ šampinjon - Vrh svijeta" u Sarajevu.

Ambasador Sorensen će se takođe pridružiti EU Sajmu u Doboju koji organizuje NVO EUROPLUS 7. maja dok će se zamjenik šefa Delegacije Daviddi obratiti natjecateljima kviza "Štaosobe s umanjenim sposobnostima znaju o EU?"kojeg organizira NVO Altruist SVJETLO 8.maja u Sarajevu.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog