BiH

Gubitak prihoda zbog zabrane prevoza robe

Odluka Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH o zabrani prevoza robe koja podliježe veterinarskom inspektoratu na Graničnom prelazu Šamac dovela je do gubitka prihoda i predstavlja direktan udar na opštine Šamac i Domaljevac, rekao je direktor šamačkog preduzeća "Slobodna zona" Živan Kojić.

izvor: Srna

S obzirom da na ovom prelazu nema veterinarskog inspektora, koji bi mogao da bude zaposlen u svakom momentu, kaže Kojić, zabranjen je prevoz sojine sačme, soje, suncokreta, suncokretove sačme, pogače od soje i suncokreta, kukuruza, ječma i ostalih žitarica koje se koriste za stočnu ishranu. 

Kojić ističe da je Granični prelaz u Šamcu jako važan za posavski region u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, u kojem se uzgaja stoka, te da su od njega prihode imale opštine Šamac i Domljevac, kao i preduzeća "Slobodna zona" iz Šamca i "Dominkom" iz Domljevca. 

On je naveo da je protok vozila na ovom graničnom prelazu od 1. maja, kada je stigao dopis UIO BiH, prepolovljen i da je sa 50 do 77 kamiona dnevno sada smanjen na 29 do 33 kamiona. 

Kojić kaže da bi zbog ove zabrane broj radnika, koji su zaposleni na Graničnom prelazu Šamac, sa više od 200 mogao da bude smanjen na 20. 

"Dopis UIO BiH o zabrani može dovesti do gašenja firme i ja to gledam kao namjeru", rekao je Kojić i dodao da je razgovarao sa načelnicima opština Šamac i Domaljevac, kojima je objasnio o čemu se radi. 

On je naveo da se načelnik opštine Šamac obratio dopisom UIO BiH, predsjedniku i premijeru Republike Srpske. 

Kojić je dodao da carinskim terminalom na Graničnom prelazu Šamac zajednički upravljaju opština Domaljevac i "Slobodna zona" i da dobro sarađuju. 

On je podsjetio da su pred Novu godinu imali problem sa serverom na čiju popravku su, ne svojom krivicom, čekali dva mjeseca, iako je moglo da bude urađeno za dva dana. 

Na Graničnom prelazu u Šamcu radi više od 20 špediterskih službi, restoran prodavnica, Slobodna zona, pošta i dr.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog