Mundijal 2014

Grupa B: Španija, Holandija, Čile i Australija

Pregled nacionalnih reprezantacije grupe B na ovogodišnjem Mundijalu.

autor: Srđan Šekara

Španija

Spain

O osvajačima posljednja dva evropska prvenstva i braniocima svjetske krune reklo bi se nema se šta pričati. Međutim, "slom" Barsine tika-take izaziva brojne diskusije "za i "protiv".

Visente Del Boske realno može da sastavi dvije reprezentacije za "Mundijal". I ovaj šampionat, čini se, glavnu riječ kod "furije" imaće osovina Ćavi-Inijesta.

Na golu -tu zbora nema je neprikosnoveni Iker Kasiljas. Stoperi će biti Serhio Ramos i Pike, za mjesto desnog beka konkurišu Huanfran iz Atletiko Madrida i Karvahal iz gradskog rivala Reala. Mjesto lijevog beka nije "kaparisano" i biće zanimljivo vidjeti za koga će se opredijeliti Del Boske. Kandidata ima dosta: Žordi Alba, koji ima katastrofalnu sezonu iza sebe, računa na to mjesto na ime stare slave, zatim Baskijci Laporta iz Atletik Bilbaa i Injaki Martinez iz Sosijedada, prvi već "viđen" u Barseloni, drugi u madridskom Atletiku.

Za šta će se simpatični brkajlija odlučiti kada je u pitanju trojac na sredini? Ako izabere dva kreativca  plus jedan "razarač", onda će uz Ćavija i Inijestu biti Ćabi Alonso. A ako se pak odluči za dvojicu "destruktivaca", pored Alonsa naći će se i Serhio Buskets, uz naravno Ćavija, dok će Inijesta ići na jednu od krilnih pozicija. Da u svakom trenutku "uskoče" u prvih jedanaest čekaju Koke i Havi Martinez.

U napadu prvi pik je naturalizovani Brazilac Dijego Kosta, alternative su mu redom: Vilja, Negredo i Ljorente. Njemu će se pridodavati "građani" David Silva i Hezus Navas. Ne treba zaboraviti naravno ni univerzalnog Fabregasa, koji u profesionalnoj karijeri nije bio, valjda, samo golman.

Reprezentacija za apsolutni respekt, da li i za strah kod prozivnika?

Vidjećemo da li se "konkvista" nastavlja.

Holandija

Netherlands

Žrijeb je htio da se u Brazilu u istoj grupi nađu prvak i vicešampion.

U kakvom izdanju će se predstaviti "oranje"na "Mundijalu", vjerovatno ni oni sami nisu načisto. Imena Robena, Van Persija, Snajdera, Van der Varta, Huntelara djeluju zastašujuće za svakog  rivala. Međutim, holandski nacionalni tim nagrizaju međusobna netrpeljivost upravo glavnih zvijezda. Nadu ipak uliva to što će ekipu sa klupe voditi "precizni" i autoritativni Luj Van Gal. Budu li se držali njegovih smjernica doguraće daleko, uz uvijek potrebnu dozu sreće.

Od odlaska sa fudbalske scene legendarnog golmana Van der Sara i komandanta odbrane Japa Stama, Holanđani nemaju prijeko potrebnu čvrstinu u odbrani.

Na golu će, sve su prilike, stajati Vorm iz Njukasla, jer se Stekelenburg, za kojeg se očekivalo da naslijedi Van der Sara, potpuno izgubio.

Isprd njega će biti Ron Vlar iz Aston Vile i vremešni Joris Matajzen. Na desnom spoljnjem je Gregori Van der Vil iz PSŽ-a, koji zna često da zaboravi defanzivne zadatke - jednostavno on je više krilo nego bek. Da se Džetro Vilijams nije povrijedio, bio bi siguran na lijevom boku, ovako njegovu poziciju će zauzeti Blind iz Ajaksa.

Sredinu će pokrivati beskompromisni Najdžel De Jong, samo iz razloga što je povrijeđen, možda i najbolji trenutno holandski veznjak, Kevin Strotman iz vučice. Uz De Jonga tu su  Snajder i Van der Vart koji još uvijek može mnogo ako ga povrede zaobiđu.

Centralni napadač će biti šalkeov Huntelar uz Van Persija i zvijezdu u usponu Morisa Depaja. Prvi pikovi sa klupe su Afelaj i Lens.

Hoće li "totalni" fudbal biti u modi u Brazilu? Vrlo vjerovatno.

Čile

Chile

Ova reprezentacija ima simpatije na svim stranama svijeta. Kada zagrljeni pjevaju himnu "na sav glas" pred početak utakmice, čini se kao da Čileanci idu u rat, a ne u fudbalsku utakmicu. Osim što su uvijek "ratnički" raspoloženi, znaju itekako dobro da igraju fudbal.

Horhe Sampaolo ne mora da brine da će njegovi izabranici učiniti sve, baš sve za pobjedu.

Na golu je Bravo siguran, pouzdan, iskusan golman iz Reala iz San Sebastijana. Bedem pred golom će činiti: Gari Medel, uvijek spreman za beskonačna prigovaranja sudijama, poletni Maurisijo Isla-ful bek Juventusa, Gonzalo Hara na lijevom beku i na čelu odbrane Hoze Rohas.

Za kreaciju će biti zaduženi Žan Bosežur i Arturo Vidal, dvojac koji zna sve o fudbalu, oba odličnog pasa i razornog udarca objema nogama.

Za postizanje golova obavezu preuzimaju Valensijin Edu Vargas, Kaljarijev Maurisijo Pinilja i najstariji Umerto Suazo.

Ovaj tim će biti sigurno ravnopravan suparnik Španiji i Holandiji, i do kraja konkurentan za prolaz u drugi krug.

Australija

Australia

Najslabija reprezentacija u grupi, koja ima gotovo nemoguć zadatak da dođe do osmine finala. Tim koji se kvalifikovao kroz azijske kvalifikacije potpuno je podmlađen. Čini se da zamjene nisu istog kvaliteta, kao na prethodna dva svjetska šampionata kada su su "kenguri" uspjeli da se domognu drugog kruga.

Od iskusnijih tu su Kejhil, Vilšir i Holman.

Go čuva rezervni golman Liverpula, Bred Džons. Mlađe snage su: napadač Ajntrahta iz Frankfurta Metju Leki, veznjaci bečke Austrije Džejms Holand,i holandskog Herkulesa Džejson Dejvidson. Osigurano mjetso u prvih jedanaest ima i 21-godišnji Tom Rogić iz Melburn Viktorije

Svaki bod za ovu družinu uglavnom anonimnih fudbalera biće veliki uspjeh.

Raspored i satnica utakmica u grupi B:

 

13 Jun 2014 - 21:00                               

Arena Fonte Nova

Salvador    Španija-Holandija

 

13 Jun 2014 - 00:00

Arena Pantanal

Cuiaba     Čile-Australija                                             

 

18 Jun 2014 -18;00

Estadio Beira-Rio

Porto Alegre  Australija-Holandija

 

18 Jun 2014 - 21:00

Maracanã - Stadion Novinar Mario Filjo

Rio De Janeiro  Španija-Čile

 

23 Jun 2014 - 18:00

Arena da Baičada

Koritiba     Australija-Španija

 

23 Jun 2014 - 18:00

Arena Sao Paulo

Sao Paulo  Holandija-Čile

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog