BiH

BiH nema alternativu za ruski gas

Bosna i Hercegovina i Bugarska su jedine dvije države koje će u potpunosti ostati bez gasa ukoliko zbog krize u Ukrajini bude obustavljen izvoz ovog energenta iz Rusije ka Evropi i to plinovodom koji ide kroz tu državu, izjavili su ruski zvaničnici, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

izvor: NAP

Zamjenik ruskog ministra energetike Anatolij Janovski je danas izjavio kako Gazprom obećava da će ispuniti svoje ugovorne obaveze prema Evropi, čak i ako se prekine dovod putem gasovoda koji prolaze kroz Ukrajinu.

Oni će, kako navode u izjavi za medije, veće količine plina plasirati putem sjevernog plinovoda i drugih pravaca, a kako bi ga Evropa mogla uskladištiti, ali problem je što BiH nema pristupa drugim gasovodima.

‘’Zemlje koje nemaju alternativnih izvora, osim plinovoda koji ide kroz Ukrajinu, su u najvećem riziku ‘’  konstatovao je Janovski navodeći pri tome BiH i Bugarsku.

Osim toga, član ruske Dume i predsjednik Ruskog društva za proizvodnju plina Pavel Zavalni izjavio je da će ukoliko dođe do prekida isporuke plina kroz Ukrajinu jedine države koje će potpuno ostati bez ovog energenta BIH i Ukrajina.

‘’Ništa ne spriječava EU da pravi zalihe plina kojima bi nadomjestili nedostatke, jer Kijev ne želi da plaća dug Rusiji. A, samo BiH i Bugarska nemaju pristup tim izvorima ‘’,  naveo je Zavalni, prenosi NAP.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog