BiH

Posao na kruzerima magnet za bh. građane

Apsolutni hit među građanima Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme su poslovi na kruzerima.

izvor: Avaz.ba

Sigurna plata od oko 1.000 dolara, osigurani smještaj i hrana, mogućnosti napredovanja, upoznavanje novih kultura, posjeta mnogobrojnim prekookeanskim zemljama... samo su neke od prednosti posla na kruzerima.

Idealna prilika

Dvadesetsedmogodišnja Tuzlanka Aida Babajić, po profesiji maserka, jedna je od onih koji uskoro uplovljavaju u "plavu luku".

O poslovima na brodu čula je od svojih prijatelja koji su već radili na kruzerima.

Kako kaže, i internet je mnogo pomogao te forumi koje je posjetila. Prije nekoliko mjeseci prijavila se na intervju u Sarajevu, aplicirala, pokazala šta zna i prošla. Završila je papirologiju i čeka svoj termin da se ukrca.

"Uvijek sam maštala o tome da mnogo putujem i posao na brodu mi se činio kao idealna prilika za to. Prijavila sam se na konkurs slovenske agencije RIV, koja posreduje u zapošljavanju za američku SPA kompaniju “Steiner”. Konkurs je bio za maserku. Prošla sam i, evo, lagano pakujem kofere. Ono što me je u svemu najviše privuklo jeste da se mnogo putuje i da postoji mogućnost za napredovanje. Čini me sretnom to što ću upoznati mnogo ljudi, vidjeti razne kulture, obogatiti znanje i pri tome zaraditi novac", kaže Aida za Avaz.

Čekao mjesecima  

Tvrdoglav i uporan za svojim poslom iz snova bio je i Mladen Bjelica, 25-godišnjak iz Trnova, koji već radi na kruzeru. On je na posao u šopu na kruzeru čekao mjesecima, ali nikada nije odustao. Na svakom intervjuu dao je maksimum od sebe i prošao.

"Odavno sam želio otići raditi na kruzeru i nisam odustajao od konkursa, na kraju sam dobio ugovor na šest mjeseci za američku kompaniju "Starboard", koja na brodovima prodaje svjetske poznate brendove", kaže Mladen.

Osim engleskog jezika, prednost mu je bila i poznavanje italijanskog.

"Tako sam i dobio divan brod "Costa Mediterrane". Sretan sam i zadovoljan za sada. Za mene je ovo potez života. Upoznao sam divne ljude. Ekipa s kojom radim je odlična. Svi smo jedna porodica i vjerujte da se veselim svakom novom radnom danu", zaključuje Bjelica.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog