EU integracije BiH

Program Horizont 2020 - oko 80 milijardi evra za razvoj privrede

U Banjaluci je počela dvodnevna konferencija o EU programu „Horizont 2020“, čiji je cilj da istraživače, privredne subjekte i pojednince približi ovom programu i njegovom potencijalu za ekonomski i privredni razvoj u BiH.

autor: Maja Garača

Ovaj program od skoro 80 milijardi evra Bosni i Hercegovina pruža još jedan instrument za pristup EU, te njenom razvoju u prioritetnim djelatnostima kao što su energetika, poljoprivreda, informaciono-komunikacione tehnologije i zdravstvo. Takođe, po prvi put ove godine pojedinačne organizacije iz privrede mogu pristupiti ovom program. 

“Za razliku od prethodnih okvirnih programa Horizont 2020 insistira od onih koji realizuju projekte da njihovi krajnji rezultati primjene budu direktno u privredi. Pored naučnih i istraživačkih institucija u ovim programima učestvuju i privredni subjekti. U pitanju su ogromna sredstva koja Evropska unija izdvaja za razvoj nauke i istraživanja na ovim prostorima“, rekao jeMilan Mataruga, prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta u Banjaluci. 

U sklopu Horizonta 2020 značajne razlike će doći do izražaja a koje će donijeti veliki pomak što se tiče istraživanja i povećanja privrednih doprinosa, objasnila je Dina Masnik iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 

“Sve istraživačke oblasti sa kojima neka insitucija može da se bavi biće pokrivene programom Horizont 2020 u vidu projekata koji teže umrežavanju, odnosno povezivanju insistucija kako u BiH tako i u zapadnoj Evropi jer su projekti uslovljeni povezivanjem najmanje tri zemlje iz zapadne Evrope i zemalja regiona kako bi se napravila platform koja će dovesti do napretka u istraživačkom radu”, izjavila je Dina Masnik.

Okvirni program Horizont 2020 je izuzetno važan za istraživačke procese, kako za Republiku Srpku tako i za evropski istraživački prostor, rekao je ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić.

“Ovaj projekat je prilika za naše istraživače. On je takav da pruža mogućnosti gdje naši istraživači treba da na njemu učestvuju. Projekat je složen, postoje određene procedure prilikom apliciranja koje treba ispuniti. Današnja konferencija ima za cilj da pomogne izgradnju kapaciteta za te programe, da podstiče inovativativnost i razvojne procese, to je jedan prilog koji će obezbijediti naše istraživače da puno lakše apliciraju”, objasnio je Komić. 

Učesnici konferencije će naučiti šta ovaj program može ponuditi privrednicima i fakultetima, a posebna pažnja biće posvećena pisanju kvalitetnih projektnih prijedloga kako bi se stvorila mogućnost da što veći broj naših istraživača i privrednika učestvuju u programu. 

Konferenciju organizuju projekat koji finansira Evropska unija “Izgradnja kapaciteta u BiH za evropske programe i inicijative za istraživanja i tehnološki razvoj (RTDPI)“,u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH i Ministarstvom nauke i tehnologije Republike Srpske.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog