Region

Usvojen novi pokrajinski statut Vojvodine

NOVI SAD - Poslanici Skupštine AP Vojvodine danas su usvojili Prijedlog novog statuta Vojvodine i uputili ga na potvrđivanje Skupštini Srbije.

izvor: Srna

Za novi pokrajinski statut glasalo je 99 poslanika, protiv je bilo šest, a tokom glasanja nije bilo uzdržanih poslanika. 

Pokrajinski parlament donio je i odluku da njegov predsjednik Ištvan Pastor bude podnosilac Prijedloga novog statuta u Skupštini Srbije. 

Da bi bio utvrđen Prijedlog novog statuta bilo je neophodno da za njega glasa dvotrećinska većina ili najmanje 81 poslanik. 

Prema najavi predsjednika Skupštine Srbije Maje Gojković, novi statut Vojvodine trebalo bi da pred republičkim poslanicima bude već u petak, 16. maja. 

Ustavni sud Srbije krajem prošle godine osporio je dvije trećine odredaba Statuta Vojvodine i naložio pokrajinskom parlamentu da do 6. juna usaglasi sporne odredbe sa Ustavom Srbije. 

Skupština APV ima ukupno 120 poslanika, a većinu čini 69 poslanika iz Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog