Region

RTS o posjeti Vučića - Zašto je Sarajevo prvi izbor?

Tema komentara ne samo u Srbiji i Bosni i Hercegovini već i u regionu i danas je - zašto je Aleksanadar Vučić za prvu premijersku posetu odabrao Sarajevo, a ne neki od svjetskih centara moći. Premijer posjetom šalje jasnu političku poruku o značaju dobrih odnosa Srbije i BiH, kažu stručnjaci.

izvor: RTS

Šetnja Baščaršijom i putem od Begove džamije do katoličke katedrale i Saborne crkve, protumačena je kao poštovanje i uvažavanje različitosti bosanskohercegovačkog društva, što su - uz povjerenje - ključne riječi za odnose Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ako ne možemo da imamo, u ovom trenutku, dovoljno ljubavi, možemo da imamo dovoljno poštovanja i povjerenja jedni u druge.

Veliki broj novinara koji je pratio posjetu i naslovne strane bosanskohercegovačkih medija kažu da posjeta dolazi u pravo vrijeme - i politički i ekonomski.

Profesor FPN-a u Sarajevu Zarije Seizović kaže da je bitno reći da je riječ o prvoj posjeti premijera Vučića stranoj zemlji nakon što je postao premijer.

"Ova činjenica šalje jasnu političku poruku o važnosti koju premijer Vučić pridaje odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine i gest je dobre volje Srbije da se ti odnosi ubuduće poboljšaju", rekao je Seizović. 

U izjavi za jedan internet portal u BiH, šef diplomatije Zlatko Lagumdžija kaže da je srpski premijer čovjek saradnje a ne sukoba, i da ga je sastanak podsjetio na sastanak sa nekadašnjim premijerom Zoranom Đinđićem, kada je pokušavao da pokrene Srbiju.

U Sarajevu rado prihvataju ponudu za ekonomsku saradnju.

Prirodno bi bilo da dvije zemlje koje povezuje zajednička granica duga više od 360 kilometara i koje su tokom istorije uglavnom bile dio iste države, imaju više poslovnih dodira.

Sekretarka Odbora za ekonomske odnose s inostranstvom PKS Dragana Muždalo rekla je da je osnovno da se u nekim strategijama za dalji razvoj saradnje konačno pređe sa kupoprodajnih odnosa, koji sa 95 odsto učestvuju u međusobnoj razmjeni, na razvijanja viših oblika saradnje.

Posjeta nije važna samo Beogradu i Sarajevu, pa tako nekadašnji predsjednik Slovenije Danilo Tirk kaže da konstruktivnu politiku kakvu sada vodi Srbija treba da vode svi političari da bi region napredovao.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog