Region

Unija šalje koordinisanu pomoć

Evropska unija pruža koordinisanu pomoć u opremi i stručnjacima na zahtjev Srbije i BiH preko svog Mehanizma za civilnu zaštitu zbog velikih poplava u obje zemlje, saopštila je danas Evropska komisija.

izvor: Srna

Do sada su Slovenija, Austrija, Luksemburg, Velika Britanija, Slovačka, Belgija i NJemačka odgovorili na zahtjev BiH i ponudili helikoptere i motorizovane čamce kako bi podržali evakuaciju stanovništva i transport vode, lijekova i hrane, navodi se u saopštenju. 

Isporuka pomoći je u toku, a u pokrivanju troškova transporta učestvuje i Evropska komisija. 

U saopštenju se dodaje da će tim stručnjaka EU za civilnu zaštitu sutra biti razmješten u BiH. 

U toku je izrada plana za angažovanje spasilačkih čamaca, pumpi visokog kapaciteta i operativnih timova u Srbiji, a veći dio pomoći stići će do sutra, dodaje se u tekstu. 

Koordinacioni centar Evropske komisije za vanredne odgovore /ERCC/ je u konstantnom kontaktu sa obje pogođene zemlje i usklađuje pomoć sa potrebama na terenu. 

"Želim da izrazim iskreno saučešće porodicama i najdražima onih koji su nastradali kao rezultat ovih užasnih poplava", izjavila je Kristina Georgijeva, komesar EU za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krize. 

Ona je rekla da je "za manje od jednog i po dana 14 članica EU - polovina Unije - odgovorilo na pozive za pomoć iz Srbije i BiH, mobilisalo helikoptere, čamce, pumpe i ekspertske timove". 

"Ovo je odličan primjer evropske solidarnosti i mi ćemo nastaviti da podržavamo svoje susjede dok im je god potrebna naša pomoć", naglasila je Georgijeva.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog