Region

Sava stagnira, Beograd spreman za poplavni talas

Srbija se i dalje bori sa poplavnim talasima, puna pripravnost je u svim mjestima uz rijeku Savu koja kod Šapca blago opada, dok Beograd spremno dočekuje poplavni talas.

izvor: Srna

U najugroženijem Obrenovcu, odakle se evakuišu i posljednjni stanovnici, voda je opala dva metra za 24 časa. 

U mjestima kroz koja protiče Sava i dalje su organizovana neprekidna dežurstva i radi se na ojačavanju brana. 

Prethodne noći Sava je u Šapcu opadala u prosjeku jedan centimetar na čas i sada je na koti od 641 centimetar, ali nasip izdržava na cijelom toku. 

U Selu Drenovac kod Šapca nasip u dužini od sedam kilometara je dodatno ojačan, postavljena je i folija da raskvašeni nasip ne bi popustio, a punili su se i rezervni džakovi. 

U Obrenovac stiže i pomoć u namirnicama, a evakuacija stanovništva se nastavlja, dok su ekipe za dezinfekciju upućene na teren. 

Neka mjesta kod Sremske Mitrovice i Šida juče su preventivno evakuisana. 

Rijeke u Beogradu su u stagnaciji, ali se porast očekuje narednih dana, a vrh vodenog talasa 26. maja. 

Noćas su branjeni bedemi ispod Brankovog mosta, Gazele, kod Save na Makišu, a najkritičnija tačka su Progari kod Surčina. 

Iako se voda izlila na šetališta na Savi i Dunavu, što se tiče nasipa i bedema, situacija je pod kontrolom i Beograd potpuno spremno dočekuje mogući poplavni talas na Savi. 

Šteta od poplave u kolubarskim rudnicima procijenjena je na najmanje 100 miliona evra, a voda je kolubarske kopove pretvorila u jezera, pa je na nekim mjestima voda duboka i do 60 metara. 

Obaveze studenata na fakultetima su odgođene, a studenti se pozivaju da nastave da pružaju pomoć ugroženom stanovništvu. 

Ljudi se solidarišu i pomažu jedni drugima. Osim hrane i vode, najviše im je potreban građevinski materijal.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog