Vijesti

Pomjerena minska polja na ugroženim područjima

Usljed prirodnih nepogoda, poplava i klizišta koja su zadesila BiH, Centar za uklanjanje mina BiH /BHMAK/ upozorava stanovništvo da su vodene bujice i klizišta pomjerili pojedina minska polja i odnijeli znakove koji upozoravaju na opasnost od mina.

 

Iz BHMAK-a saopšteno je da je rijeka Krivaja u Olovu odnijela minske oznake sa obilježenih minski sumnjivih područja, dok su se na području Bosanske Krupe mine pokazale na jednom klizištu, gdje su timovi BHMAK-a izvrišli obilježavanje minskim oznakama. 

Na području opštine Visoko, kod plinske stanice u Semizovcu, stavljena je oznaka za neeksplodirana ubojita sredstva /NUS/, kao i na mjestu gdje se rijeka Ljubina uliva u rijeku Bosnu. 

Timovi BHMAK-a su na terenu u Olovu i Visokom, da bi obnovili minske oznake. 

Svi operativni timovi Centra prisutni su na poplavljenim područjima gdje se voda povukla, s ciljem prikupljanja informacija o promjenama granica minski sumnjive površine koje su prouzrokovale vodene bujice i klizišta. 

"Traži se međunarodna pomoć na dodatnoj opremi i satelitskim snimcima aktuelnog stanja u BiH, a u toku je uspostavljanje saradnje sa centrima za deminiranje iz Hrvatske i Srbije, oko formiranja specijalnog kriznog tima na nivou regije, za krizna područja", ističe se u saopštenju. 

Iz BHMAK-a apeluju na građane poplavljenih područja i područja pogođenih klizištima da dostave ovom centru i civilnim zaštitama u BiH informacije ukoliko uoče minsko-eksplozivna sredstva i da ih ne diraju. 

Građani se mole da, do dolaska stručnih timova za deminiranje, privremenim oznakama obilježe lokaciju na kojoj se nalaze minsko-eksplozivna sredstva.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog