Vijesti

Naredbe Republičkog štaba za vanredne situacije

Republički štab za vanredne situacije donio je danas, na 3. sjednici, u Banjaluci, donio je naredbu kojom se naređuje gradskim i opšinskim štabovima za vanredne situacije da na područjima ugroženim od poplava, putem nadležnih službi civilne zaštite, izvrše obilježavanje lokacija na kojima su uočena neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva i zabrane pristup neobučenim licima do uklanjanja istih.

izvor: Frontal

Naredba stupa na snagu danom donošenja.

Republički štab za vanredne situacije donio je naredbu kojom se zabranjuje samoinicijativno upućivanje  lica i sredstava za raščišćavanje i asanaciju terena na područja  ugrožena od poplava.

Upućivanje sredstava  i lica  na područja ugrožena  od poplava sa može vršiti samo u koordinaciji  sa Republičkim štabom za vanredne situacije.

Naredba stupa na snagu danom donošenja.

Republički štab za vanredne situacije donio je naredbu kojom se nalaže opštinskim i regionalnim deponijama da vrše prihvatanje i deponovanje svih vrsta otpada bez naknade.

Nalaže se nadležnim organima jedinica lokalne samouprave pogođenih elementarnom nepogodom da na svojim teritorijama odrede lokacije i organizuju sakupljanje komunalnog i drugog otpada nastalog prilikom čišćenja objekata, drugih nepokretnosti i pokretnih stvari i sanacijom terena zahvaćenog elementarnom nepogodom (u daljem tekstu: čišćenje i sanacija), a radi daljeg transporta i deponovanja otpada.

Nalaže se nadležnim organima jedinica lokalne samouprave pogođenih elementarnom nepogodom da organizuju transport i deponovanje otpada, prikupljenog na način propisan tačkom II ove naredbe, na najbliže opštinske i regionalne deponije.

Pravna i fizička lica dužna su sakupljati otpad nastao čišćenjem i sanacijom i samostalno ili u saradnji sa nadležnim službama jedinice lokalne samouprave transportovati otpad na lokacije određene u skladu sa tačkom II ove naredbe.

Pravna i fizička lica oslobađaju se plaćanja naknade za sakupljanje i transport otpada na lokacije određene na način propisan tačkom II ove naredbe. 

Pravna i fizička lica koja raspolažu sa opasnim otpadom ili imaju saznanja o postojanju ovakvog otpada na teritorijama jedinica lokalne samouprave pogođenih elementarnom nepogodom dužna su o tome obavijestiti organe jedinice lokalne samouprave nadležne za zaštitu životne sredine na čijoj teritoriji se nalazi otpad koji bez odlaganja obavještava Stručno-operativni tim za prostorno uređenje, građenje, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine (Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju) radi preduzimanja posebnih mjera i radnji za sakupljanje i transport ove vrste otpada.

Jedinice lokalne samouprave koje nisu zahvaćene elementarnom nepogodom dužne su pružiti svu neophodnu stručnu i tehničku pomoć jedinicama lokalne samouprave zahvaćenim elementarnom nepogodom radi sakupljanja, transport i deponovanja otpada i provođenje drugih mjera i radnji propisanih ovom naredbom.

Prilikom provođenja mjera i radnji propisanih ovom naredbom svi subjekti dužni su primjenjivati metode i sanacione postupke i druge mjere i radnje kojima se obezbjeđuje adekvatan stepen zaštite života i zdravlja ljudi i životne sredine u cjelini.

Za praćenje realizacije ove naredbe zadužuje se Stručno-operativni tim za prostorno uređenje, građenje, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine (Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju).

Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, primjenjuje se dok traje vanredna situacija, a najduže dok postoji potreba za otklanjanjem posljedica elementarne nepogode.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog