Vijesti

Apel za pomoć od međunarodnih zdravstvenih institucija

BiH zatražiće pomoć od međunarodnih zdravstvenih institucija povodom izuzetno teške situacije uzrokovane poplavama, saopšteno je danas iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

 

Ovo je dogovoreno na konsultacijama predsjedavajućeg Konferencije ministara u oblasti zdravstva Sredoja Novića sa ministrima zdravlja Republike Srpske i Federacije BiH, te šefa Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta. 

Posebno je naglašen apel za pomoć Svjetske zdravstvene organizacije da bi bile provedene mjere na sprečavanju širenja zaraznih bolesti putem zagađene vode i hrane, kao i mjere koje se odnose na ličnu i higijenu predmeta i mjesta stanovanja. 

S obzirom da su u području zahvaćenom poplavama posebno ugroženi djeca, trudnice, hronični bolesnici i stariji ljudi, ministri nadležni za oblast zdravstva apelujuju za pomoć međunarodnih organizacija i institucija u isporuci higijenskih paketa. 

Ministri su istakli da su zdravstvene institucije u BiH, koje nisu zahvaćene poplavama, spremne da svim svojim kapacitetima pomognu u zbrinjavanju i pružanju usluga svima kojima je potrebna medicinska pomoć u BiH. 

Zbog izuzetno teške situacije u cijeloj BiH, članovi Konferencije ministara u oblasti zdravstva apeluju za pomoć susjednih država u lijekovima i sanitetskom materijalu, te u zbrinjavanju ugroženog stanovništva. 

Neophodna je i pomoć bolnicama i domovima zdravlja koji zbog poplava nisu u mogućnosti da pruže adekvatno zdravstveno zbrinjavanje stanovništva. 

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, u ime zdravstvenih vlasti u BiH, izrazio je zadovoljstvo do sada iskazanom spremnošću stanovništva, zdravstvenih institucija i stručnjaka da pomognu ugroženom stanovništvu, kao i pomoći institucija Bih, te međunarodnih institucija i organizacija u zbrinjavanju ugroženih. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog