Vijesti

Vlada SAD šalje više od 25 tona humanitarne pomoći

Vlada SAD-a nastavlja raditi sa državnim i entitetskim institucijama u BiH i sa Crvenim krstom BiH na osiguranju humanitarne pomoći područjima širom Bosne i Hercegovine koja su najviše pogođena teškim poplavama.

izvor: Frontal

Pet kamiona iz kampa Darby Vojske SAD-a u Garrisonu Livorno u Italiji su na putu za BiH i dovoze preko 25 tona hitne humanitarne pomoći u vrijednosti oko 700 hiljada dolara, sljedećeg sadržaja: oko 1200 vreća za spavanje, kreveta, prostirki i deka; 720 kanistera vode; 200 kanistera goriva; 3 mobilne kuhinje; 14 grijalica; 7 agregata; 15 pumpi za vodu te ostale zalihe.

Oni takođe pomažu i rekalibraciju helikopterskih alata potrebnih Oružanim snagama BiH u njihovim intenzivnim akcijama potrage i spašavanja. Alati su 17. maja avionom prebačeni iz BiH u američke objekte u Njemačkoj na rekalibraciju 18. maja i uskoro se očekuje povratak istih u BiH. 

Ova akcija će omogućiti nastavak operacija dva UH1 Huey helikoptera OS BiH i pomoći u angažiranju 3 dodatna UH1 Huey helikoptera OS BiH u podržavanju hitnih intervencija, saopštila je Ambasada SAD u BiH.

Vlada SAD-a nastavlja raditi na hitnoj identifikaciji ostalih vidova vojne i civilne pomoći, posebno u nabavci dodatnih čamaca za potragu, spašavanje, rasčišćavanje i obnovu, kao i sistema za prečišćavanje vode. 

SAD su čvrsto posvećene pomaganju građanima BiH u njihovoj borbi sa ovim razornim poplavama i u procesu dugoročnog oporavka kako bi obnovili svoje živote.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog