Vijesti

Prioritet nasip kod Orašja

SARAJEVO- Saniranje nasipa na Kopanici kod Orašja najkritičnija je lokacija na kojoj su danas djelovali helikopteri Oružanih snaga BiH, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

izvor: Srna

Nakon instaliranja čelične konstrukcije na nasip koji je probila Sava, postavljaju se balvani i vreće sa pijeskom da bi se zaustavilo izlivanje rijeke u okolna naselja, navodi se u saopštenju.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, koji je prisustvovao ovim operacijama, kaže da helikopteri neće otići, dok nasip ne bude saniran.

On je ohrabrio pripadnike Oružanih snaga BiH i stanovništvo Posavine da nastave aktivnosti na saniranju posljedica.

Pripadnici Oružanih snaga BiH pružali su danas pomoć u evakuaciji stanovništva u 11 opština, pri čemu je bilo angažovano četiri helikoptera, vipe od 1.500 vojnih lica, veliki broj inžinjerijskih mašina, agregati, poljske kuhinje i cisterne.

Uporedo sa tim radilo se i na smještaju evakuisanih civila, tako da je u kasarnama u Dubravama, Zenici, Bijeljini i Doboju smješteno oko 300 civila, dok je u kasarni u Semizovcu pripremljen smještaj za 150 civila.

"Za sve njih je organizovan smještaj u čvrstim objektima, a vrši se i priprema i distribucija hrane i vode", navodi se u saopštenju.

Medicinsko osoblje Oružanih snaga BiH, zajedno sa medicinskim timovima lokalnih domova zdravlja, konstatno brine o zdravlju evakuisanih građana, među kojima je 30 odsto djece.

Jedinice Oružanih snaga BiH najviše su bile angažovane na području Bijeljine, Orašja, Šamca, Brčkog, Maglaja, Doboja i Žepča, a akcija spašavanja ugroženog stanovništva se nastavlja.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog