Vijesti

Čelinac - borba za svakodnevnicu

Stanovnike Čelinca jutros je dočekala žalosna slika okorjelog blata na ulicama, prašine i oštećene infrastrukture.

autor i foto: Stevan Stančić

Nakon stravičnog izlijevanja rijeke Vrbanje u četvrtak i petak koja je potopila centralnu gradsku zonu, život se ponovo pokušava dići na noge. Najveći problem je vrlo ograničeno snadbijevanje  nepitkom vodom iz alternativnog lokalnog izvorišta koja ne stiže do svih. Nekoliko stotina glavne vodovodne cijevi iz pravca Banjaluke je nestalo u vodenom vihoru

Gradski most je vidno oštećen i od danas je potpuno stavljen van upotrebe jer su sanacijski radovi u toku. Put prema Banjaluci je otvoren još od subote ali zbog dva teža odrona koja su „pojela“ magistralnu cestu, saobraćaj se na oštećenim dionicama odvija jednom kolovoznom trakom. Put prema Tesliću i Kotor Varoši je takođe prohodan s tim da je aktivirano nekoliko manjih klizišta koji limitiraju kolovozne trake.

Prigradski saobraćaj je  počeo da funkcioniše i krenuli su autobusi za Banjaluku, ali bez preciznog reda vožnje. Isto stanje je i sa vozovima koji saobraćaju do naselja Ukrina. Iz zgrade opštine se iznosi uništeni materijal i namještaj. Radnici Doma zdravlja su u svojim prostorijama i pokušavaju pružiti sve zdravstvene usluge.

Radnici osnovne škole su zajedno sa učenicima i volonterimaizbacili smočene lektire, izvitoperene drvene ploče , spirali blato sa štampača. Ne zna se kada će đaci ponovo sjesti u klupe.

Dok zabrinjavajuće vijesti pristižu iz puno ugroženijih područja, mnogi građani Čelinca kažu da nije vrijeme za očaj i da je moglo biti puno gore. Sretni su što stihija nije odnijela nijedan ljudski život. Ali, zabrinutost zbog teškog perioda koji dolazi, lebdi zajedno sa prašinom. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog