BiH

Rudnik Kreka pod vodom, štete milionske

Elvedin Grabovica, generalni direktor Elektroprivrede BiH i Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju, u pratnji Envera Omazića, direktora Rudnika” Kreka”, obišli su površinski kop “Šikulje” rudnika Kreka.

Na licu mjesta sagladali su ogromne štete nanijete ovom privrednom društvu.

Takođe, razgovarali su o narednim aktivnostima neophodnim za saniranje posljedica  poplava.

"Ukoliko kažem da na PK 'Šikulje' količina vode odgovara jednoj  četvrtini jezera Modrac ,onda je jasno o kakvoj se katastrofi radi i kakve su štete. 117 hektara PK 'Šikulje' pod vodom, mašine su pod vodom. Srećom ljudskih žrtava nije bilo. 800 rudara trenutno ne radi i rudnik neće biti u funkciji u narednih nekoliko mjeseci",  kazao je Grabovica.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH naglašava da je trenutno najhitnija nabavka  crpnih –vodnih  pumpi, i na rješavanju ovog problema radi se sa srodnim kompanijama iz okruženja.

"Naravno, Elektroprivreda BiH finansijski će  pomoći rudniku da prevaziđe ove probleme . Rudari neće ostati bez plate", izjavio je Elvedin Grabovica,  generalni direktor Elektroprivrede BiH.

Enver Omazić, direktor Rudnika "Kreka" kazao je da   direktne štete na  PK "Šikulje"  iznose od 7 do 10 miliona KM, a indirektne oko 20 miliona KM.

"U ovom trenutku potrebna nam je pomoć svih nivoa vlasti, koncerna Elektroprivrede BiH  i poslovnih partnera, a naročito, u nabavci rezervnih dijelova za mašine koje su oštećene u poplavama."

Elvedin Grabovica, generalni direktor Elektroprivrede BiH i Senad Sarajlić, izvršni direktor za proizvodnju sa članovima Uprave Rudnika "Kreka" razgovarali su o situaciji u drugim Krekinim  rudnicima i  nastavku kontinuirane proizvodnje.

izvor: ekapija.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog