Vijesti

Cerić se kandidovao za člana Predsjedništva BiH

SARAJEVO - Bivši reis ul ulema Islamske zajednice u BiH i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa zvanično je juče u Sarajevu objavio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH na opštim izborima u oktobru.

Cerić je na konferenciji za novinare rekao da se na ovaj korak odlučio zbog činjenice da bošnjački član Predsjedništva BiH ima pravo i obavezu da svojim radom to predsjedništvo učini najsnažnijim mehanizmom za razvijanje i očuvanje državnosti BiH.

"Odlučio sam se na ovaj korak zato što osjećam da na predstojećim oktobarskim izborima imamo posljednju šansu da mijenjamo na bolje naše teško stanje u državi i društvu", rekao je Cerić, prenijeli su sarajevski mediji.

On je naglasio tri stvari koje će činiti okosnicu njegovog budućeg delovanja.

Iz drugih medija (Al Jazeera) Cerić: Zašto se želim politički angažovati

"Prvo imamo šansu da se ujedinimo kako bismo ukinuli strukturalnu diskriminaciju u vidu instuticionalne dominacije većinskih etničkih grupa na štetu prava manjina. Drugo, imamo šansu da našim prijateljima na zapadu i na istoku pokažemo da je mir i sigurnost BiH od globalnog značaja i da je nužno da po hitnom postupku naša zemlja postane članica NATO-a", rekao je Cerić.

On je kao treće naveo da BiH ima šansu za ekonomski oporavak i socijalnu pravdu na način da se Bošnjaci ujedine u naporu i pokažu sebi i svijetu da poštuju ljudska prava, da je BiH zemlja trajnog mira, izuzetnih prirodnih bogatstava i velikih ekonomskih prilika.

Ako bude izabran za člana Predsjedništva, Cerić je najavio da će od ljudi u BiH i svijetu tražiti da BiH pomognu da napravi Maršalov plan za izlazak iz ekonomske krize.

Inače, Cerić se i dok je bio vjerski poglavar svih Bošnjaka više bavio politikom nego vjerom. U politici koju vodu, on se prije svega zalaže za unitarnu BiH bez entiteta, u kojoj bi relativno najbrojniji Bošnjaci vodili glavnu riječ, a pod krinkom uspostavljanja demokratskog načela "...jedan čovjek - jedan glas", što je i dovelo do građanskog rata s tragičnim posledicama po sva tri konstitutivna naroda u nekada centralnoj jugoslovenskoj republici..., ocijenio je ranije islamolog i bivši diplomata, profesor Darko Tanasković.

BiH intelektualci ocijenili su nedavno da će Cerićeva kandidatura za člana Predsjedništva BiH Bošnjacima donijeti više štete nego koristi, prenijeli su mediji.

BiH pisac Džemaludin Latić je gostujući u emisiji Reflex na sarajevskoj OBN TV prošlog septembra rekao da je Cerić bio saradnik Udbe kodnog imena "Vezir".

On je izrazio žaljenje da su Bošnjaci 19 godina za reis ul ulemu imali čovjeka koji je bio saradnik Udbe.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog