Svijet

Nasljednice Jugoslavije mogu da podijele 25 miliona evra

Države nasljednice bivše Jugoslavije dobile su pravo da podijele 25 miliona evra iz fondova nekadašnje Narodne banke SFR Jugoslavije koji su bili "zamrznuti" u Francuskoj, pa će Srbija dobiti oko 11 miliona evra.

Skoro deset miliona evra, sa pripadajućom kamatom, biće uplaćeno Srbiji, a zajedno sa novcem iz Njujorka - to će iznositi oko 11 miliona evra, piše "Blic". 

Trgovački sud u Parizu donio je nedavno presudu o "odmrzavanju" sredstava koje je centralna banka SFRJ stavila na račune banke Kredi Agrikol, a riječ je o 24,44 miliona evra, blokiranih još od 1996. godine. 

Države nasljednice mogu da računaju i na pripadajuće kamate, a iznos se dijeli u skladu sa sporazumom o sukcesiji. Srbiji, koja u ovom postupku zastupa i Crnu Goru, pripada 38 odsto. 

Francuska banka nije željela da dopusti raspolaganje ovim novcem bez sudske presude. 

Formalni postupak pred sudom u Parizu prošle godine pokrenula je Narodna banka Srbije /NBS/, odnosno guverner Jorgovanka Tabaković. 

Sporazum o sukcesiji imovine bivše SFRJ države nasljednice potpisale su 2001, Hrvatska ga je ratifikovala 2004. godine, a aneksom je definisana podjela raspoloživih sredstava. 

Još postoje sporovi oko sredstava koja su bila stavljena na devizne račune bivše SFRJ, držana kod jugoslovenskih banaka za zajednička ulaganja u inostranstvu, koja su, kada je sporazum sklopljen, procijenjena na 645 miliona dolara.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog