Region

Fridman: Srbija će biti uvučena u konflikt oko Ukrajine

Srbija će biti uvučena u aktuelni konflikt izazvan krizom u Ukrajini, ocijenio je direktor američke agencije za geopolitičke analize "Stratfor" Džordž Fridman.

"Srbija će biti uvučena u taj konflikt, bilo da je neko gurne u to ili da se sama uključi", rekao je Fridman drugog dana konferencije posvećene 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, koju je u Beogradu organizovao Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj /CIRSD/.

Govoreći o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji u svijetu, Fridman je ocijenio

da Evropu potresa ekonomska kriza, a da je jedino Njemačka, kao najveća evropska ekonomija, u prednosti, jer je postala novi nezavisni igrač na političkoj sceni.

"Najveći problem Evrope, osim krize, jeste činjenica da među članicama postoje velike podjele i da ih vode različiti geopolitički interesi, što se najbolje vidi na primjeru Ukrajine, gdje se ukrštaju interesi Rusije, Evrope i SAD", navodi Fridman.

Fridman je ocijenio i da je kosovski presedan "bio greška od samog početka".

Dvodnevna međunarodna konferencija posvećena Prvom svjetskom ratu otvorena je juče u Beogradu izlaganjem predsjednika CIRSD-a Vuka Jeremića, koji je ocijenio da se sadašnje krize u svijetu ne razlikuju mnogo od multipolarnog svijeta s početka 20. vijeka.

Izvor:Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog