Region

Mur: Srbija će morati da pokvari odnose sa Rusijom

Brisel će od Srbije očekivati, kako se bude približavala EU, da podrži stav Unije o pitanju Ukrajine, zbog čega će Beograd morati da preduzima korake, koji će komplikovati odnose sa Rusijom, smatra direktor kancelarije za južnu i centralnu Evropu u Stejt departmentu, Džonatan Mur.

Mur je u intervjuu za Glas Amerike (VOA) rekao da SAD poštuju stav Beograda po pitanju Ukrajine - da on neće uvoditi sankcije Rusiji, odnosno neće se pridružiti sankcijama koje EU uvodi Moskvi, bez obzira što se protivi narušavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje.

„Da, Ivica Dačić je sada u svojstvu ministra spoljnih poslova govorio sasvim jasno o tom pitanju. Mi poštujemo njegov stav i stav Srbije u tom pogledu. Međutim, pitanje sa kojim će se Srbija dosta brzo suočiti, kako se bude približavala EU je da će Brisel i zemlje članice Unije očekivati da Srbija podrži stav EU o tom pitanju”, ocijenio je Mur.

On je dodao da će Srbija „kako se bude približavala EU morati da preduzima korake, koji će komplikovati njene odnose sa Rusijom, ali će biti konsistentni sa stavovima drugih članica Unije”.

„Mislim da možemo da računamo na to da će vlada u Beogradu donijeti ispravne odluke o tim pitanjima, naročito kada se ima u vidu izuzetna zabrinutost u svijetu povodom ilegalne aneksije Krima od strane Rusije i drugih akcija Rusije u Ukrajini”, zaključio je Mur.

On je istakao da je SAD veoma drago da je nova Vlada Srbije formirana i da Vašington „cijeni njen pravac djelovanja u budućnosti, koji se zasniva i na predanosti prethodne vlade u pogledu normalizacije odnosa sa Kosovom, kao i na predanosti evropskoj budućnosti Srbije”.

„Te poruke su snazno primljene ovdje i mi ih veoma cijenimo”, kazao je Mur.

Dačić:Beograd poštuje teritorijalni integritet svake države

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je pozicija Srbije u vezi sa krizom u Ukrajini principijelna i da Beograd poštuje teritorijalni integritet svake države članice Ujedinjenih nacija.

„Naš stav je jasan, naša pozicija je principijelna i mi poštujemo teritorijalni integritet svake države”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova, odgovarajući na pitanje da li Srbija trpi pritiske zapada da uvede sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize.

„Mi ne možemo da uvodimo restriktivne mjere prema Ruskoj Federaciji”, poručio je šef diplomatije.

Dačić je rekao da će Srbija morati da uskladi svoju politiku sa politikom Evropske unije kada postane njena članica.

„Srbija nije članica EU, da smo spremni, bili bismo već njena članica. Kako nismo spremni da budemo članica, a treba da budemo spremni odmah sada da prihvatimo sve što oni kažu - to će biti onda kad postanemo punopravni član EU, a dotle mi moramo da vodimo računa o našim nacionalnim i državnim interesima”, rekao je Dačić.

„A, nisam vidio ni da su sve evropske zemlje jedinstvene oko toga”, primijetio je Dačić.

On je pozvao zemlje Zapada da se, kako je rekao, manu pritisaka koji se tiču odnosa Srbije sa Rusijom i Kinom i dodao da neke zemlje ne žele da odustanu od prakse pritisaka na Srbiju, jer smatraju da jedino oni „funkcionišu kod Srba”.

„Malo su se Srbi promijenili, nema potrebe da nas neko pritiska, mi ćemo druge da pritiskamo. Mi ćemo da pritiskamo time što što imamo konstruktivan stav”, rekao je Dačić i dodao da „mi znamo šta želimo i šta ne želimo, ali isto tako i šta moramo, a šta ne moramo”.

„Normalno je da zapadne zemlje imaju odlične odnose sa Rusijom i Kinom, a problematično je da Srbija ima dobre odnose”, rekao je Dačić.

Napominjujući da Francuska prodaje Rusiji ratne brodove, od kojih se jedan zove „Sevastopolj” po glavnom gradu Krima, Dačić je primijetio „a, nama će zamjeriti ako neki orkestar koji se zove Sevastopolj dođe da drži koncert.

''To ne može tako sa Srbijom”, ocijenio je srpski vicepremijer.

Dačić je rekao da je naložio „ljudima u ministarstvu da kakav je odnos prema našim diplomatama, takav odnos bude prema njihovim diplomatama u našoj zemlji”.

„U nekim državama naše ambasade ne mogu da dobiju ni parking mjesto, a ovdje traže obezbjeđenje 24 sata”, naveo je Dačić i dodao da je „u diplomatiji reciprocitet majka i nema druge”.

Dačije je napomenuo i da Srbija trpi pritiske u vezi Kosova da ne bi sprečavala njegov prijem u međunarodne organizacije. On je naveo primjer da je Kosovo podnijelo zahtjev za prijem u Venecijansku komisiju zbog čega, kako je naveo, zemlje Kvinte očekuju da Srbija ne blokira tu inicijativu.

''Srbija ne može da spriječi prijem, ali neće da glasa i da aplaudira'', naglasio je Dačić.

izvor: Tanjug/Beta

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog