Region

Del Vekio: Regionalan pristup sanaciji šteta od poplava

Hrvatski ambasador u BiH Ivan Del Vekio izjavio je da Hrvatska, Srbija i BiH regionalno nastupaju prema Evropskoj uniji kada je riječ o dodjeli pomoći za sanaciju posljedica od poplava.

Del Vekio je, tokom posjete gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću, rekao da je EU jasno definisala korake i mjere za pomoć koju će ponuditi zemljama pogođenim poplavama. 

"Trenutno je faza obuke eksperata za procjenu štete koja će maksimalno trajati dvije sedmice", izjavio je Del Vekio novinarima. 

On je dodao da će se procjena raditi prema strogoj metodologiji EU, te da nakon izvršene procjene slijedi sistemsko rješavanje u sanaciji štete. 

Del Vekio je istakao da je solidarnost među državama trenutno najveći kvalitet. 

"Potpisivanje trilateralnog ugovora u Županji između Hrvatske, Srbije i BiH kada je riječ o zaprašivanju komaraca iz nekih razloga je odloženo", rekao je Del Vekio i upozorio na fazu inkubacije i da komarci ne znaju za pasoš. 

Prema njegovim riječima, Hrvatska je pokrenula inicijativu da se uredi sliv rijeke Save u namjeri da se smanje štete od poplava. 

Del Vekio je tokom dolaska u Doboj dopremio i humanitarnu pomoć čije prikupljanje je organizovao Generalni konzulat Hrvatske u Banjaluci, nakon čega je posjetio i Župni dom "Presvetog srca Isusovog" u Doboju. 

Gradonačelnik Doboja zahvalio je ambasadoru Hrvatske i federalnoj opštini Usora koji su zajedno sa humanitarnom organizacijom "Karitas" pružili veliku pomoć stanovništu u proteklim danima. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog