Region

Tužba protiv Srbije koštala Zagreb 3,7 miliona evra

Troškovi tužbe za genocid koju je Hrvatska pokrenula protiv Srbije prije 15 godina pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu iznose nešto više od 3,7 miliona evra.

Od ukupno navedenog iznosa, najveći dio sredstava utrošen je na angažman stranih advokata za zastupanje pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, oko 3,1 miliona evra. 

Na intelektualne usluge, koje uključuju troškove prevoda, članova tima, zastupnika, stručnjaka, analiza, prikupljanja i obrade podataka, utrošeno je oko 350.000 evra, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa. 

Materijalni troškovi, kao što su smještaj tima i svjedoka, dnevnice, aviokarte, štampanje podnesaka i slično, iznosili su 220.000 evra, prenose hrvatski mediji. 

Hrvatska je 1999. godine podnijela Međunarodnom sudu pravde zahtjev za pokretanje tužbe zbog povrede odredaba Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije /SRJ/. 

Od 1999. godine tužba je prošla kroz brojne faze postupka. 

Osim dostave pismenih podnesaka, održane su i dvije usmene rasprave u Hagu o nadležnosti Suda 2008.godine i rasprava o samom sporu u martu ove godine. 

Nakon 15 godina trajanja postupka, preostaje samo objava presude Međunarodnog suda. 

izvor: Srna 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog