Intervju

Maja Desančić: Forum donosi dinamičnost i interakciju kompanija i studenata

Maja Desančić projekt menadžer međunarodnog udruženja studenata AIESEC u susret konferenciji Youth to Business Forum ističe da će na njemu mladi imati prilike da saznaju i podijele svoje ideje i rješenja u sferi poslovanja. Maja je takođe i apsolvent Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci.

Međunarodno udruženje studenata AIESEC prvi put organizuje Youth to Business Forum u Banja Luci. O kakvoj vrsti foruma je zapravo riječ?

Youth to Business Forum je projekat međunarodnog udruženja studenata AIESEC koji je u svijetu prvi put predstavljen prije šest godina. Radi se o jednodnevnom događaju čiji je cilj da na jednom mjestu okupi uspješne poslovne ljude i buduće lidere - studente, te da kroz niz predavanja, radionica i diskusija pokušaju pronaći rješenja za aktuelne globalne probleme u oblasti poslovanja ali i rješenja za probleme koji se odnose na tržište Bosne i Hercegovine. Ovaj Forum će se održati 7. juna na Fakultetu političkih nauka i ono što želimo postići je da svi zajedno pokušamo stvoriti nove ideje i nova inovativna rješenja za našu budućnost.

Kako se prijaviti za učešće na Youth to Business Forumu te da li se učešće plaća?

Prijave za učešće se nalaze na Facebook stranici Bosnia and Herzegovina Youth to Business Forum kao i na stranici AIESEC Banja Luka, a zainteresovani studenti svih fakulteta se mogu prijaviti. Učešće na Forumu je trebalo da bude besplatno, ali smo odlučili da uslijed poplava koje su zadesile našu regiju, iskoristimo priliku da pomognemo najugroženijima te da će učešće na Youth to Business Forumu koštati 1 KM u vidu poziva na humanitarni broj 1458 na dan samog događaja.

Šta studenti dobijaju učešćem na Forumu?

Studentima se pruža prilika da dobiju odgovore na svoja pitanja od vrhunskih stručnjaka, da kroz diskusije dođu do novih zapažanja te da na radionicama usavrše svoje vještine. Takođe, imaće mogućnost da svoje biografije ponude kompanijama i organizacijama koje se budu predstavljale, ali i sponzorima ovog događaja a to su a.d. Hemofarm i d.o.o. Bentoproduct iz Banje Luke. Mladi ljudi širom svijeta zajedno djeluju, istražuju i razvijaju svoj liderski potencijal, ali je sasvim jasno da sve to ne mogu sami. Sprovođenje novih i boljih ideja u djelo je moguće samo uz konstantan dijalog sa poslovnim, vladinim i neprofitnim sektorom i upravo to je ono što se nadamo da ćemo ostvariti na ovom Youth to Business Forumu.

Šta će sve učesnici moći da nauče i saznaju na Forumu?

Tema ovogodišnjeg Youth to Business Foruma je „Šta svaka mlada osoba treba da zna za 2015.godinu?“, a u okviru ove teme studenti će kroz aktivne diskusije i predavanja eksperata iz oblasti poslovanja saznati više o kreativnosti u modernom poslovanju, live efektu te zapošljivosti. Navedene podteme su izabrane na osnovu sprovedene ankete među studentima u Bosni i Hercegovini. Pored toga, ono što ovaj Forum izdvaja je dinamičnost i interakcija kompanija i studenata. Kompanije imaju priliku da upoznaju studente sa svojim poslovanjem, a studentima se pruža šansa da upoznaju preduzeća sa budućim tržištem rada.

Koliko su mladi uopšte zainteresovani za ovakav događaj?

Kod nas vlada mišljenje da su mladi apsolutno nezainteresovani za ovakve događaje. Međutim, naša iskustva govore suprotno. Kada govorimo o ovom Forumu, svakodnevno nam se javljaju zainteresovani student, ali nam se javljaju i studenti koji žele da preko naše organizacije odu na praksu negdje u inostranstvo. Više informacija o svim prilikama koje AIESEC nudi svi zainteresovani mogu da dobiju putem e-maila exchange.banjaluka@gmail.com i FB stranice AIESEC Banja Luka.

autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog